ISTORIJSKI MOMENAT: Astronauti SpaceX se ukrcali na međunarodnu svemirsku stanicu! (VIDEO)
NASA je zato morala da sarađuje sa Roscosmosom na prevozu svojih astronauta na ISS, ali jučerašnje uspešno lansiranje donelo je prekretnicu, Foto: Printskreen/youtube

VAŽAN PODVIG

ISTORIJSKI MOMENAT: Astronauti SpaceX se ukrcali na međunarodnu svemirsku stanicu! (VIDEO)

Uspešno su lansirali raketu

Objavljeno:

Spaceks, privatna kompanija milijardera Elona Muska, uspešno je u subotu lansirala raketu Falkon 9 sa Floride na Zemlju u orbitu, lansirajući dva NASA astronauta u svemir iz Sjedinjenih Država, prvi put u devet godina. Astronauti Robert Behnken i Douglas Hurlei trenutno se ukrcavaju na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).

Ruska svemirska agencija Roscosmos, koja je dugo vremena bila jedina sposobna da prevozi kosmonaute do Međunarodne svemirske stanice (ISS), čestitala je američkoj kompaniji Spaceks u nedelju na uspešnom lansiranju broda na ISS.

"Želeo bih da pozdravim svoje američke kolege", izjavio je kosmonaut Sergej Krikaljev, direktor ruske svemirske agencije za letene pilove, u videu objavljenom na Tvitteru Roscosmosa. Američki astronauti bili su u orbiti oko ruske rakete Sojuz poslednjih devet godina od lansiranja američke svemirske letelice 2011. godine.

NASA je zato morala da sarađuje sa Roscosmosom na prevozu svojih astronauta na ISS, ali jučerašnje uspešno lansiranje donelo je prekretnicu.

„Uspeh ove misije doneće nam nove mogućnosti koje će imati koristi od celokupnog međunarodnog programa„ letom na pilotu “, dodaje se. U kontekstu rastućih tenzija između Rusije i zapadnih zemalja poslednjih godina, ISS je primer međunarodne saradnje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.