ČEKA SE ZELENO SVETLO Ako polete, videćemo astronaute iznad Srbije, evo iz kog grada (FOTO/VIDEO)
Foto: Profimedia

opa

ČEKA SE ZELENO SVETLO Ako polete, videćemo astronaute iznad Srbije, evo iz kog grada (FOTO/VIDEO)

mešteni su u kapsulu Crew Dragon i iščekuju zeleno svetlo za lansiranje

Objavljeno: 20:29h

Šanse da istorijsko lansiranje američkih astronauta u orbitu bude uspešno iz drugog pokušaja i dalje su 50:50, jer se predviđaju nove oluje. NASA, meteorolozi i naučnici pažljivo prate vremenske prilike dok se obavljaju poslednje pripreme za poletanje iz svemirskog centra Dž. F. Kenedi na Floridi.

Astronauti Dag Harli i Bob Benken napustili su centralnu zgradu i Teslinim specijalnim vozilom prebačeni su do lansirne rampe. Smešteni su u kapsulu Crew Dragon i iščekuju zeleno svetlo za lansiranje.

Poletanje je planirano 15.22 po lokalnom vremenu, odnosno 21.22 po našem vremenu. Prema najavama, ako nebo bude vedro, trag rakete moći ćemo da vidimo i iz Srbije, tačnije iznad Čačka u 21.47 sati i 45 sekundi.

Ukoliko bi današnje lansiranje Falcon 9 rakete uspelo (šanse su 50:50 zbog loših vremenskih prilika), kapsulu Dragon Demo 2 sa dva putnika mogli bismo da vidimo tačno iznad Čačka u 21:47 i 45 sekundi (naravno ako bude vedro). Dolazi iz pravca Ljubljane i ide prema Nišu.

Kako je najavljeno, let astronauta u raketi Falcon 9, koju je projektovala i izradila kompanija SpaceX, trebalo bi da traje 19 sati kada će se spojiti s Međunarodnom svemirskom stanicom, piše Objektiv.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.