AKO BAJDEN POSTANE PREDSEDNIK, DESIĆE SE NEŠTO VEOMA OPASNO ZA CEO SVET: Ovo je najavio njegov SAVETNIK
Džo Bajden, Foto: EPA-EFE/TRACIE VAN AUKEN

kini prete sankcije?

AKO BAJDEN POSTANE PREDSEDNIK, DESIĆE SE NEŠTO VEOMA OPASNO ZA CEO SVET: Ovo je najavio njegov SAVETNIK

Viši savetnik Bajdena za spoljnu politiku Toni Blinken rekao je da SAD moraju da zauzmu stav protiv akcija Kine u Hongkongu

Objavljeno:

Džo Bajden bi, ukoliko postane predsednik Sjedinjenih Američkih Država, uveo sankcije Kini zbog njenog plana da primeni nova pravila o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu, saopšteno je iz kampanje Bajdena.

U kampanji Bajdena, koji će najverovatnije biti demokratski predsednički kandidat, optužuju predsednika SAD i republikanskog kandidata Donalda Trampa da je omogućio Pekingu da ograniči slobodu u nekadašnjoj britanskoj koloniji.

Viši savetnik Bajdena za spoljnu politiku Toni Blinken rekao je da SAD moraju da zauzmu stav protiv akcija Kine u Hongkongu, prenosi Rojters.

On je dodao da bi Bajden, inače bivši potpredsednik SAD, okupio američke saveznike kako bi izvršio pritisak na Kinu i kritikovao Trampa što je pohvalio lidera Kine Sija Djinpunga uprkos antivladinim protestima na toj teritoriji prošle godine.

Blinken je dodao da bi Bajdenova administracija u potpunosti primenila Zakon o ljudskim pravima i demokratiji u Hongkongu, "uključujući sankcije zvaničnicima, finansijskim institucijama, kompanijama i pojedincima".

Više hiljada demonstranata okupilo se juče na protestu u Hongkongu protiv plana Pekinga da uvede nove zakone o bezbednosti, policija je upotrebila biber sprej kako razbila nedozvoljen skup, a bilo je i hapšenja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.