PALMER REKAO ŠTA MISLI O BOJKOTU: Poruka Amerike je veoma JASNA
ilustracija, Foto: AP

bojkot nije rešenje

PALMER REKAO ŠTA MISLI O BOJKOTU: Poruka Amerike je veoma JASNA

On je rekao i da je važno da misija OEBS-a u Srbiji proceni kakvi su uslovi za izbore

Objavljeno:

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer ocenio je da uslovi za parlamentarne izbore u Srbiji nisu idealni, ali da bojkot nije rešenje.

Američki diplomata za Glas Amerike kaže i da SAD razumeju neke od argumenata opozicije da izborni uslovi nisu fer, ali ukazuje da će se njen glas slabije čuti ako izađe iz političke arene.

"Kada je reč o izborima 21. juna, mi bismo želeli da građani u Srbiji imaju najveći mogući izbor, važno je da u demokratskom procesu postoji pravi izbor i ohrabrili smo sve politicke partije da ucestvuju. Bojkot skoro nikad nije dobro sredstvo da se izrazi nezadovoljstvo. Pozdravljamo odluku onih koji su odlucili da ucestvuju i nadamo se da ćeh gradani Srbije, kada izađu na birališta 21. juna, imati koga da biraju", kazao je Palmer.

On je rekao i da je važno da misija OEBS-a u Srbiji proceni kakvi su uslovi za izbore.

"Uslovi koje smo videli na prethodnim izborima i koje vidimo danas nisu idealni, posebno smo izrazili zabrinutost u vezi sa medijima. Važno je da sve politicke partije imaju pristup državnim medijima, posebno RTS-u. Ali, kao što smo rekli - odgovor na to je da sve politicke partije, uključujući i vladajuće, uđu u arenu, da se takmiče, da prenesu svoje poruke i obezbede podršku građana", istakao je Palmer.

Povodom ocena pojedinih stranih i domaćih organizacija da je "demokratija u Srbiji u problemu", Palmer kaže da ima mnogo izazova i da postoje razlozi zbog kojih opozicione stranke ne žele da učestvuju na izborima.

"Mi to razumemo, ali ne verujemo da je bojkot odgovor. Čak i ako uslovi nisu jednaki za sve, kako bi trebalo da bude, opozicija treba da uđe u igru, da se čuje njen glas, da se takmiči i da javnosti u Srbiji da priliku da bira. I da nastavi da se bori za ravnopravnije izborne uslove, pogotovo kada je reč o medijima. Mi ćemo se boriti za istu stvar. Važno je za evropsku budućnost Srbije i evropsku perspektivu da medijsko okruženje bude otvoreno i fer", naglašava Palmer.

Palmer ocenjuje i da je izlazak dela opozicije iz parlametna bila " diskutabilna taktika" i ponavlja da kada opozicija sebe izuzme iz politicke arene, postaje teže da se čuje njen glas.

"To nisu lake okolnosti i teško da opozicija može tako da se takmici. Razumem da su neke karte nameštene protiv njih, zaista razumem, saosecamo sa nekim od njihovih argumenata. Ali odgovor je u snažnijem, ne slabijem takmicenju. Ako građani Srbije izađu na izbore, a nemaju legitiman izbor, to ne ide na ruku demokratiji", ukazuje Palmer.

Palemer odbacuje neke tvrdnje da SAD podržavaju predsednika Aleksandra Vučića zato što ga vide kao kredibilnog partnera u rešavanju pitanja Kosova, a onda i "žmure na neke probleme sa demokratijom".

"Slušam te iste argumente već 25 godina na Zapadnom Balkanu i to jednostavno nije tacno. Argument da SAD preferiraju stabilnost nauštrb demokratije - nije tačan", ističe Palmer.

On dodaje da SAD konstatno podržavaju demokratiju, efikasnu upravu, vladavinu prava, slobodu medija, reforme, demokratsku i transparentnu vladavinu ne samo u Srbiji već širom Zapadnog Balkana, već 20 godina.

"Radimo sa vladama koje građani izaberu - sa vladom Srbije, Kosova, Crne Gore, BiH, ali mi te vlade ne biramo. To rade građani na Zapadnom Balkanu. Mi želimo da se taj izbor dešava u što je moguće više demokratskim i transparentnim uslovima. To podržavamo", poručuje Palmer.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.