ODREZAO GLAVU ROĐENOJ ĆERKI JER SE PROTIVIO NJENOJ VEZI: Ali ono što je ŠOKANTNO je kazna koju će dobiti
ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

jezivo

ODREZAO GLAVU ROĐENOJ ĆERKI JER SE PROTIVIO NJENOJ VEZI: Ali ono što je ŠOKANTNO je kazna koju će dobiti

Muškarac je uhvaćen

Objavljeno:

Iranska policija uhapsila je muškarca kojeg se sumnjiči da je odrubio glavu svojoj 14-godišnjoj kćeri Romini Ashrafi.

Ona je pobegla od kuće u provinciji Gilan sa svojim 35-godišnjim dečkom nakon što se otac usprotivio njihovoj vezi. Par je nedugo nakon toga pronašla policija te su Rominu vratili kući, iako im je rekla da se boji za vlastiti život zbog svog postupka, piše BBC.

Prošlog četvrtka otac joj se zavukao u spavaću sobu i napao je. Kako navode lokalni mediji, Romini je odrezao glavu oštrim predmetom, najverovatnije srpom. Nakon toga je s okrvavljenim poljoprivrednim alatom izašao iz kuće i priznao što je napravio.

Iranski mediji ogorčeni su pričom i upozoravaju da je sve ovo posledica nedostatka legislative kojom bi se zaštitile devojčice od nasilja u porodici. U međuvremenu, hashtag napravljen na persijskom, koji govori o Romini, a na latinici je #romina_ashrafi, na društvenim je mrežama iskorišten više od pedeset hiljada puta. Korisnici društvenih mreža osuđuju patrijarharno iransko društvo i nasilje koje se događa nad ženama i maloletnim devojkama.

Bivša potpredsednica i trenutna glavna advokatica Iranskog društva za zaštitu ženskih prava Shakindokht Molaverdi poručila je kako Romina nije prva, niti će biti poslednja žrtva "ubistva iz časti". Dodala je kako će se takva ubistva nastaviti sve dok se zakon ne pozabavi muškom dominacijom u kulturi.

Iranski kazneni zakon daje manju kaznu očevima i drugim članovima porodice koji su ubili ili tjelesno ozlijedili dijete radi pitanja časti.

Organizacija Human Rights Watch kaže kako pod "čast" potpada odbijanje dogovorenog braka, ali i ako je žena žrtva silovanja ili seksualnog zlostavljanja. Također, "opravdan" je razlog za nasilje i ako je imala seksualne odnose izvan braka, pa čak i ako se radi samo o nedokazanim optužbama.

No, ubistva se katkad događaju i iz banalnijih razloga, poput neprimerenog oblačenja ili ponašanja koje se može tretirati kao "neposlušnost".

- Ako se muškarca proglasi krivim za ubistvo kćeri u Iranu, uobičajena je kazna između tri do deset godina u zatvoru, za razliku od smrtne kazne u ostalim slučajevima ubistava- objašnjava BBC.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnjihr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.