UKRŠTENI IMUNITET UNIŠTAVA KORONU: Francuski lekari tvrde da vide REŠENJE za pandemiju
ilustracija, Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

OTKRIĆE FRANCUSKIH LEKARA

UKRŠTENI IMUNITET UNIŠTAVA KORONU: Francuski lekari tvrde da vide REŠENJE za pandemiju

Veliki deo populacije mogao bi da bude neosetljiv na virus korona, jer mogu da ga spreče nespecifična antitela

Objavljeno: 27.05.2020. 07:18h
  • 1

ODBRANA od virusa korona možda leži u - "ukrštenom imunitetu, pišu Novosti!

Naime, do sada se samo govorilo o kolektivnoj imunizaciji, koja je, prema procenama, još veoma daleko od željenih 70 odsto i iznosi, najčešće, od zemlje do zemlje, svega nekoliko procenata. "Ukršteni imunitet", međutim, predstavlja prirodnu odbranu na osnovu antitela nastalih na osnovu preležanih oboljenja iz iste porodice bolesti, a neki francuski lekari upravo u tome vide objašnjenje zbog čega epidemija trenutno jenjava.

Konkretno, prema ovoj teoriji, nije potrebno oboleti od kovida 19 da bi se dobila antitela, već su ona stvorena još ranije, kada je preležana bilo koja bolest prouzrokovana nekim od virusa korona, među kojima su pojedini do sada proteklih godina izazivali samo najobičniju kijavicu.

Prema istraživanjima čuvenog Instituta "Paster", u Francuskoj je trenutno obolelo manje od pet odsto ljudi od kovida 19, što znači da je još veoma dalek put do kolektivnog imuniteta. Neki specijalisti smatraju, međutim, da je on već stečen, na osnovu famoznog "ukrštenog imuniteta".

- Veliki deo populacije mogao bi da bude neosetljiv na virus korona, jer mogu da ga spreče nespecifična antitela - smatra, između ostalih, epidemiolog Loran Tubijana.

Slično misli i specijalista urgentne medicine u poznatoj pariskoj bolnici "Pitije Salpetrijer" profesor Jonatan Frend, čiju izjavu prenose francuski mediji. On podseća da su lekari izuzetno izloženi virusu i da bi ih mnogo više bilo zaraženo, da je drugačije. To pripisuje već stečenom imunitetu.

Ovi stavovi podudaraju se sa zaključcima američkih istraživača objavljenih u specijalizovanoj reviji "Sel", prema kojoj bi čak od 40 do 60 odsto svetske populacije moglo u ovom trenutku da bude imuno na kovid 19, a da uopšte pre toga nisu bili izloženi ovom virusu. Time se, u sličnom maniru, ovih dana bave i neke druge stručne revije.

Francuski sajt "Futura sajens" pojašnjava da sezonski grip mutira svake godine, ali da su te mutacije neznatne, pa se pretpostavlja da su razlike između porodice virusa korona takođe male, što je dovoljno da bi jedan imunitet važio za sve.

Naravno, ima i onih koji sumnjaju u ovu verziju. Kako bilo, virus slabi, pa možda neće biti ni potrebe da se ona dokazuje.

SUSPENDOVAN HLOROKIN

FRANCUSKI Visoki savet za javno zdravlje je dao svoje mišljenje kojim se predviđa još teže prepisivanje hlorokina. Nacionalna agencija za lekove istovremeno je zatražila suspenziju kliničkih ispitivanja ovog leka. Prethodno je SZO donela istu odluku. Hlorokin u Francuskoj može da se primeni samo u bolnici, i to na teškim slučajevima. Hlorokin je neefikasan u slučaju korone, pa čak i opasan, ocenio je i britanski naučni časopis "Lenset". Marseljski profesor Rault, međutim, istrajava na "svom" tretmanu, ističući da bolje zna on koji je radio sa ljudima, nego oni koji teoretišu.

Bonus video:

(Espreso.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media