SZO UPOZORAVA: Korona neće nestati, drugi talas u Evropi je neizbežan, MOŽDA ĆEMO IMATI I TREĆI
Drugi talas nećemo izbeći, Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

sigurno će nas pogoditi

SZO UPOZORAVA: Korona neće nestati, drugi talas u Evropi je neizbežan, MOŽDA ĆEMO IMATI I TREĆI

- "Drugi talas" nije utvrđen pojam - kaže Kristijan Lindmajer, portparol SZO u svom pisanom odgovoru na pitanje DW.

Objavljeno: 13:30h

Uprkos slabljenju restriktivnih mera zbog virusa korona, SZO upozorava kako novi korona virus "možda nikada neće nestati". Očita je briga zbog eventualnog drugog, pa i trećeg talasa epidemije.

Sve je izgledalo kako će se i tokom leta sve odvijati u karantinu, pa čak i do školskog raspusta. To se iznenada promenilo, čak i brže nego što je iko mogao zamisliti.

Zemlje poput Grčke, Nemačke i Španije polako ublažavaju najteže mere. Međutim, kako piše Dojče vele, raste bojazan ood drugog talasa na globalnom nivou.

Sada vidimo te naznake: U Rusiji i Kini registrovani su novozaraženi, pa čak i u Južnoj Koreji, iako je bila cenjena nakon prvog talasa zato što je uspešno suzbila zarazu, ali ima onih koji se opet zaražavaju kovid-19 virusom.

Drugi talas je skoro neizbežan

- Ovaj virus bi mogao da se razvije u još jedan endemski virus u našim društvima. Možda nikada neće nestati - kaže Majk Rajan, direktor Zdravstvenog programa za hitne slučajeve Svetske zdravstvene organizacije (SZO) na konferenciji za štampu.

"Ni drugi virusi, na primer HIV, nisu jednostavno nestali" dodaje on. Međutim, istraživači razvijaju lekove koji mogu obuzdati virus pomažući obolelom da živi sa patogenom. Mali broj virusa je potpuno iskorenjen nalik virusu velikih boginja.

Svi ostali su i dalje prisutni. Ako se osvrnemo možemo uočiti da će drugi biti opasniji od prvog talasa zaraze.

Španski grip je tu da bi ostao

Virus Španskog gripa 1918. godine došao je u tri talasa i prema procenama, odneo je 50 miliona ljudskih života. Sve je počelo marta 1918. godine a vrhunac dostiglo tokom drugog talasa te godine. Glavno zdravstveno telo SAD, Centar za prevenciju i kontrolu bolesti smatra kako je drugi talas ovog gripa zaslužan za najviše smrtnih slučajeva. Na početku 1919. godine desio se i teći nalet trajavši do polovine godine. Možda nije nestao u potpunosti.

Kako svedoči jedna studija sprovedena 2006. godine, svi slučajevi gripa tipa A- koji inficira sisare i ptice- uzrokovani su naslednicima virusa od pre 100 godina.

Ne postoje internacionalni standardi za drugi talas

Prema dopunjenoj strategiji SZO za Covid-19 od aprila ove godine, ova organizacija preporučuje "postepeno" popušanje mera "bazirano na evidenciji i dokazima".

- U idealnom slučaju, između pojedinčanih faza bi trebalo da se napravi pauza najmanje dve nedelje (vreme inkubacije COVID-19). Tako bi bilo dovoljno vremena da se reaguje na odgovarajući način - kažu u SZO.

U Nemačkoj se na to ne obaziru. Počela je druga faza otvaranja škola i to četiri dana posle nastave za više razrede bez uvažavanja date preporuke.

Teret odgovornosti za sprovođenje mera, vlada Nemačke prebacila je na lokalni nivo pokrajina i opština. Mere restrikcije će biti ponovo uvedene ako se u nekom mestu, tokom jedne nedelje, zabeleži 50 novozaraženih na 100 hiljada stanovnika.

To je samo mrtvo slovo na papiru i puki brojevi. Upravo zbog toga, izgleda da ne postoje standardizovane međunarodne procedure kao priprema za drugi talas pandemije.

- "Drugi talas" nije utvrđen pojam - kaže Kristijan Lindmajer, portparol SZO u svom pisanom odgovoru na pitanje DW.

- Taj pojam se odnosi (samo) na nova izbijanja zaraze, koja dolaze nakon što je broj zaraženih počeo da opada. Isto važi i za "treći" talas.

- Ako bolest u zemljama traje na niskom nivou, i ako nema dovoljno kapaciteta za istraživanje i identifikaciju žarišta, onda postoji opasnost da će bolest ponovo izbiti.

Tako nešto je posebno bitno za mesta gde cirkulišu mase: u gradovima, izbegličkim centrima, gde nema mogućnosti za društvenu i fizičku distancu.

Drugi talas pre vremena?

Obzirom da u Evropi i na severnoj polulopti uskoro počinje leto, Grčka i Španija se ipak pripremaju za dolazak turista, pa bi nas drugi val zaraze mogao pogoditi ranije. Tako sugerišu podaci studije objavljene u medicinskom časopisu The Lancet.

Ponovni talas zaraze uzrokovao bi i novo uvođenje restriktivnih mera.

- Upravo to pokušavamo da sprečimo. Nadamo se i verujemo u to da će Nemačka, Koreja i druge zemlje biti u situaciji da suzbiju žarišta. U pojedinim slučajevima, na subnacionalnom nivou, morale bi možda da se sprovedu konkretne mere kako bi smanjile određene načine prenošenja virusa - kaže Majk Rajan iz SZO.

Izgleda da ćemo ove godine odložiti naše kofere i planirani letnji odmor.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.