KANABIS POMAŽE U LEČENJU KORONE? Naučnici imaju potpuno ALTERNATIVNU teoriju
Naučnici veruju da kanabis može pomoći u prevenciji virusa korona, Foto: EPA/BEA KALLOS

može da pomogne

KANABIS POMAŽE U LEČENJU KORONE? Naučnici imaju potpuno ALTERNATIVNU teoriju

Naučnici su naglasili da je potrebno još istraživanja kako bi dokazali efikasnost kanabidiola.

Objavljeno:

Tim kanadskih naučnika veruje da kanabis može pomoći u prevenciji, a zatim i u lečenju korona virusa. Oni su se fokusirali na pojedine aktivne supstance u kanabisu koje mogu ojačati zaštitu ćelija od korona virusa.

Istraživači sa Univerziteta u Letbridžu su uvjereni da neki aktivni sastojci iz kanabisa mogu da utiču na sprečavanje ulazaka virusa u ćelije pluća u kojima se potom množi i širi. Sugerišu kako kanabis može smanjiti ulazne tačke virusa do 70 odsto.

Prema kanadskoj studiji, kanabiodioli bi promijenili nivo ACE2 u telu, što bi čoveka učinilo manje "poželjnim" domaćinom za virus i, u teoriji, smanjilo rizik od infekcije, piše "New York Post".

"Naš rad bi mogao imati ogroman uticaj jer nema mnogo lekova koji bi mogli smanjiti infekciju za 70-80 odsto", stoji u studiji.

Oni su od 800 varijanti kanabisa izdvojili 13 ekstrakata za koje veruju da mogu uticati na nivo ACE2 u ljudskom tijelu.

Naučnici su naglasili da je potrebno još istraživanja kako bi dokazali efikasnost kanabidiola.

"Verujemo da bi u budućnosti pripravci od kanabidiola mogli biti dodatak lečenju ili preventiva u borbi protiv korona virusa", rekla je istraživačica Olga Kovalčuk.

Kanabis se čak može upotrijebiti za "razvijanje jednostavnih preventivnih tretmana u obliku proizvoda za ispiranje usta i grla", pokazala je studija, uz "potencijal da se smanji ulazak virusa" kroz usta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Nezavisne)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.