OVAJ ČOVEK JE UPRAVO POSTAO JEDAN OD NAJMOĆNIJIH NA SVETU: Upoznajte Džona Retklifa, Trampovog ŠEFA TAJNIH SLUŽBI!
Sa 44 glasa protiv, Retklif je šef američkih špijuna, Foto: Profimedia, EPA/Andrew Harrer

imenovanje

OVAJ ČOVEK JE UPRAVO POSTAO JEDAN OD NAJMOĆNIJIH NA SVETU: Upoznajte Džona Retklifa, Trampovog ŠEFA TAJNIH SLUŽBI!

Duboko podeljeni američki Senat potvrdio je izbor Džona Retklifa

Objavljeno:

Američki Senat potvrdio je izbor Džona Retklifa na mesto šefa svih američkih obaveštajnih službi. Za republikanskog senatora glasalo 49, protiv bila 44 člana senata. Kraj privremenog mandata Ričarda Grenela.

Duboko podeljeni američki Senat potvrdio je izbor Džona Retklifa neočekivano brzo, pri čemu su za izbor novog direktora Nacionalne obaveštajne službe glasali isključivo senatori iz redova republikanaca, dok su listom sve demokrate bile protiv.

Mesto direktora Nacionalne obaveštajne službe smišljeno je posle napada Al Kaide na Njujork i Vašington 2001. godine, kako bi se poboljšala koordinacija između svih 17 obaveštajnih službi Sjedinjenih Američkih Država.

Retklif na tom mestu menja ambasadora Ričarda Grenela, koji je za kratko vreme koje je proveo kao direktor Nacionalne obaveštajne službe počeo ozbiljnu reorganizaciju, koja nije baš naišla na veliko odobravanje u redovima demokrata.

Sa 44 glasa protiv, Retklif je šef američkih špijuna protiv kojeg je do sada glasalo najviše senatora.

Džon Li Retklif rođen je 20. oktobra 1965. Advokat koji je od 2015. služio kao kongresmen četvrtog okruga u Teksasu. Smatraju ga jednim od najkonzervativnijih članova Kongresa. Predsednik Donald Tramp objavio je 28. jula 2019. godine da namerava da nominuje Retklifa za direktora Nacionalne obaveštajne službe.

Retklif se povukao nakon što su republikanski senatori izrazili zabrinutost u vezi negove nominacije za to mesto nakon što su se pojavili obaveštajni podaci koji su govorili da je nepouzdan, a mediji otkrili da je lažirao neke podatke. 28. februara 2020. predsednik Tramp objavio je da će ponovno imenovati Retklifa za direktora Nacionalne obaveštajne službe. Senat je njegovu nominaciju odobrio 21. maja 2020.

foto: AP

Tramp je, međutim, početkom avgusta 2019. povukao predlog da Retklif bude imenovan na tu funkciju zbog kritika određenog broja demokrata i republikanaca koji su smatrali da on nema dovoljno iskustva za mesto koje podrzumeva nadgledanje rada 17 američkih obaveštajnih agencija.

"Džon je sjajan čovek sa velikim talentom", poručio je Tramp na Tviteru pored objave da je ponovo predložio Retklifa za funkciju glavnog obaveštajnog zvaničnika SAD.

Nakon što je završio pravni fakultet, Retklif je bio pravnik u privatnoj praksi. Počevši od 2000. godine, bio je partner u advokatskoj kompaniji Tucker & Ratcliffe LLP, koja se specijalizovala za pravo na lične povrede, medicinske zloupotrebe, odgovornost za proizvode i poslovne sporove. Retklif je izabran na četiri uzastopna dvogodišnja mandata za gradonačelnika Hita u Teksasu, gradu od oko 7.000 ljudi, 25 milja istočno od centra Dalasa. Na toj funkciji bio je od juna 2004. do maja 2012.

Retklif se smatra jednim od najkonzervativnijih članova Kongresa. The Heritage Foundation je 2016. godine Retklifa svrstao u najkonzervativnijeg teksaškog zakonodavca u Kongresu i kao drugog drugog najkonzervativnijeg zakonodavac u državi.

Retklif je podržao izvršnu naredbu predjednika Donalda Trampa 2017. godine u vezi zabrane imigracije iz sedam muslimanskih zemalja, izjavljujući: "Pozdravljam akcije predsednika Trampa na suzbijanju proveravanja izbeglica koje pokušavaju da uđu u našu zemlju."

foto: printscreen/youtube

Retklif je čvrsto podržavao Trampovu kritiku istrage ruskog uplitanja u izbore u Sjedinjenim Državama 2016. godine, posebno poreklo istrage, tvrdeći da "izgleda da je bilo zločina počinjenih za vreme Obamine administracije." Izjavio je da "nije video dokaze" da je rusko mešanje u izbore 2016. pomoglo da se Tramp izabere.

Sa suprugom Mišel i njihove dve ćerke živi u Hitu, Teksas.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.