ŠVEDSKA SE PROSLAVILA PO BLAGIM MERAMA, A OVO SU POSLEDICE: Ovaj podatak je SUROV!
Koronavirus/ilustracija, Foto: EPA/MARKO DJOKOVIC, Ilustracija

TRAGIČNO

ŠVEDSKA SE PROSLAVILA PO BLAGIM MERAMA, A OVO SU POSLEDICE: Ovaj podatak je SUROV!

Zemlja je vrlo brzo odustala od restriktivnih mera karantina koje su uvedene u drugim državama Evrope, bazirajući svoj pristup u borbi sa epidemijom na principu odgovornosti

Objavljeno:

U Švedskoj su skoro polovina svih smrtnih slučajeva od COVID-19 bili stanovnici domova za stare, pokazali su podaci koje je BBC-ju dostavila Švedska agencija za javno zdravstvo.

Prema podacima koje je objavila Agencija za statistiku Švedske, u aprilu je preminulo ukupno 10.458 ljudi, tako da je to najsmrtonosniji mesec u Švedskoj od decembra 1993. godine, kada je u epidemiji sezonskog gripa preminulo 11.057 osoba.

Zemlja je vrlo brzo odustala od restriktivnih mera karantina koje su uvedene u drugim državama Evrope, bazirajući svoj pristup u borbi sa epidemijom na principu odgovornosti.

Škole su otvorene za decu mlađu od 16 godina, zajedno sa kafićima, barovima, restoranima i drugim poslovnim objektima, a na građane je apelovano da poštuju mere fizičkog distanciranja.

U toku aprila ove godine, usled epidemije korona virusa, u Ssvedskoj je zabeleženo 10.458 smrtnih slučajeva, najviše od decembra 1993. godine.

Te godine Švedska je imala 97.008 smrtnih slučajeva ukupno, najviše nakon 1918. godine kada je pandemija španskog gripa odnela veliki broj života u zemlji.

Iz švedskog zavoda za statistiku navode da ne postoji zvanično objašnjenje za tako veliki broj umrlih decembra 1993. godine, ali napominju da je u to vreme vladala epidemija gripa.

Prema preliminarnim podacima, broj smrtnih slučajeva u Švedskoj je u padu od kraja aprila, uključujući i Stokholm, epicentar epidemije u ovoj zemlji koji je početkom aprila imao najveći broj preminulih od posledica COVID-19.

Švedski pristup epidemiji bio je predmet kritike kako u zemlji, tako i u inostranstvu, a broj umrlih od COVID-19 u ovoj zemlji znantno je viši nego u susednim zemljama koje su uvele restriktivnije mere.

U Švedskoj je od početka epidemije zabeleženo 30.377 slučajeva zaraze korona virusom, od čijih je posledica do sada umrlo 3.698 ljudi.

Istovremeno, u Geteborgu, čuveni plavo-beli tramvaji prestali su popodne da saobraćaju nakon što su zvaničnici sindikata vozača Komunal izrazili bojazan za zdravlje i bezbednost vozača tokom pandemije.

Komunal je saopštio švedskim medijima da nisu svi vozači bili odvojeni od putnika i da su ih primoravali da rade na linijama gde je bilo mnogo ljudi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.