U VENECIJU VIŠE NE DOLAZE NI GOLUBOVI: Bez turista u gradu primećene užasne pojave! Nesreća ih prati od NOVEMBRA
Venecija / Ilustracija, Foto: Damir Dervišagić

STANJE JE KRITIČNO

U VENECIJU VIŠE NE DOLAZE NI GOLUBOVI: Bez turista u gradu primećene užasne pojave! Nesreća ih prati od NOVEMBRA

- Venecija je bez turista mrtav grad", kaže 66-godišnji gondolijer Mauro Sambo, koji se tim poslom bavi od 1975. godine

Objavljeno:

Sa slavnog Trga svetog Marka nestali su i golubovi. Zašto bi dolazili kada nema ko da ih hrani? Oterani koronavirusom, strani turisti su napustili Veneciju.

"Venecija je bez turista mrtav grad", kaže 66-godišnji gondolijer Mauro Sambo, koji se tim poslom bavi od 1975.

"Čak i s ovim merama popuštanja, ko će na plovidbu gondolom? To rade stranci, ne domaći", pripoveda bradati gondolijer čisteći svoju gondolu usidrenu u blizini Duždeve palate.

Italijanska vlada najavila je da će granice otvoriti tek 3. juna.

Oko kanala Grande mrtva je tišina. Palate s obe strane kanala, luksuzni hoteli i kulturne institucije zatvorene su.

Turizam u ialijanskom BDP-u učestvuje s 13 posto. U tom sektoru je i 15 posto svih radnih mesta u zemlji. U Veneciji je to mnogo izraženije. Čak 65 posto građana radi u turizmu.

"Uticaj koronavirusa na inostrane dolaske, koji čine 85 posto turizma u gradu, pogubniji je nego u drugim odredištima koja imaju više domaćih od stranih turista", rekla je Paola Mar iz gradskog turističkog odreda.

"Ovo je rat, a ratove smo preživeli i pre", tvrdi 47-godišnji građevinar Frančesko Pecin. "Prebrodićemo ovo zahvaljujući našem preduzetničkom duhu", dodaje Pecin kojeg su novinari zatekli u šetnji pokraj Mosta uzdaha. "Ali turizam nam je nužan."

Venecija je kroz svoju istoriju bila otvoren grad. Njena ekonomija prihvata trgovinu i ta otvorenost gradu je donela napredak i prestiž.

"Istorijski, Venecija je svetski, kosmopolitski grad", kaže Faćeti.

"Pogledajte ovu baziliku", dodaje pokazujući na crkvu svetog Marka. "Ona je u vizantskom stilu, bronzani konji na zabatu stigli su iz Carigrada."

Ima i onih koji uprkos krizi misle drugačije. Na velikom plakatu isklesanom na jednoj zgradi piše: "Siti smo noćenja s doručkom!"

Vlasti godinama zanemaruju svoje građane. Venecija sa širim gradskim prstenom ima 260 hiljada stanovnika, ali od toga ih manje od petine živi u centru.

Odliv stanovnika na kopno, gde su cene niže, a život ugodniji, ne prestaje. Čak je i na otoku Muranu, slavnom po proizvodnji stakla, jedan staklarski obrt pretvoren u hotel-restoran.

"Nema više tradicionalnih zanata", kaže preduzetnik Dimitri Tiozzo. Uprkos svim prigovorima, povratak turista je prioritet, kaže Mar.

Prisetila se i visokih poplava s kraja prošle godine, koje su gradu nanele milione eura štete.

"Ovaj grad pati od novembra", rekla je.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.