ČEKA NAS MRAČNA KORONA ZIMA I DRUGI SMRTONOSAN TALAS! Ovaj stručnjak upozorava planetu da može biti još gore
Govoreći za britanski Telegraf, dodao je da zemlje treba da iskoriste ovo vreme mudro da uče od prvog talasa infekcija, Foto: EPA/PETER KOMKA, Ilustracija

koronavirus

ČEKA NAS MRAČNA KORONA ZIMA I DRUGI SMRTONOSAN TALAS! Ovaj stručnjak upozorava planetu da može biti još gore

Veoma sam zabrinut zbog duplog talasa

Objavljeno:

Doktgor Hans Kluge, direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu rekao je da je "veoma zabrinut" da će se porast infekcija poklopiti sa drugim sezonskim bolestima, kao što je grip, prenosi Dejli mejl.

Dr Kluge je istakao da je sada vreme da se poboljša zdravstveni sistem povećanjem broja kreveta, kako bi zemlje bile spremne da prihvate više pacijenata.

Takođe je naglasio da je sada vreme za "pripremu, a ne slavlje" širom Evrope - čak i kada dnevni broj obolelih i umrlih od korona virusa opada.

Ujedinjeno Kraljevstvo je u nedelju zabeležilo 170 umrlih, što je najmanji broj otkako je uvedena blokada - ali vlada je zabrinuta da bi ovo moglo da se preokrene ukoliko se mere suviše brzo olabave.

Dr Kluge je istakao da, iako broj obolelih od korona virusa u zemljama kao što su Velika Britanija, Francuska i Italija počinje da opada, to ne znači da se pandemija bliži kraju.

Govoreći za britanski Telegraf, dodao je da zemlje treba da iskoriste ovo vreme mudro da uče od prvog talasa infekcija i da započnu jačanje sistema javnog zdravstva.

To znači, prema njegovim rečima, izgradnja kapaciteta u bolnicama, jedinicama primarne i intenzivne nege.

- Singapur i Japan su rano naučili da nije vreme za slavlje, već za pripremu. To rade skandinavske zemlje - ne isključuju drugi talas, ali nadaju se da će biti lokalizovan i da mogu brzo da skoče na njega - dodao je on.

Dr Kluge je rekao kako se epicentar pandemije pomera sa zapadne na istočnu Evropu. U sledećim nedeljama očekuje se dramatičan porast obolelih u Rusiji, Ukrajini i Belorusiji.

Skoro svi naučnici slažu se da će se infekcija ponovo pojaviti u drugom talasu u odsustvu vakcine ili leka za koronavirus.

- Veoma sam zabrinut zbog duplog talasa - u jesen možemo da imamo drugi talas covida-19 i još jedan, sezonskog gripa ili malih boginja - upozorio je doktor.

Mnogi stručnjaci strahuju da bi drugi talas mogao da bude još smrtonosniji, poredeći ga sa Španskom groznicom pre 100 godina, kada je ubijeno 50 miliona ljudi. Drugi talas je bio smrtonosniji od prvog.

- Iz istorije znamo da u slučaju pandemije zemlje koje nisu rano pogođene mogu biti pogođene u drugom talasu - rekao je Kluge.

Stručnjak je zabrinut zbog novih žarišta u Africi i na drugim kontinentima koji su do sada bili malo pogođeni.

U isto vreme u Evropi, plaže u Italiji, Grčkoj i Francuskoj su otvorene u subotu.

I Španija je u ponedeljak počela sa popuštanjem nekih mera za polovinu od 47 milona stanovnika, otvaranjem kafića, restorana i hotela.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Dejli mejl)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.