EVROPA SPUSTILA RAMPU KINEZIMA! Moramo da zaštitimo sebe!
Moramo videti da kineske kompanije, delimično uz podršku državnih sredstava, sve više pokušavaju da kupe evropske kompanije koje su jeftine, Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

koronavirus

EVROPA SPUSTILA RAMPU KINEZIMA! Moramo da zaštitimo sebe!

Moramo da zaštitimo sebe

Objavljeno:

Evropska unija bi trebalo da privremeno zabrani kinesko preuzimanje kompanija čija je vrednost trenutno potcenjena ili imaju poslovne probleme zbog pandemije korona virusa, izjavio je predsednik grupe Evropska narodna partija Manfred Veber.

Nemački konzervativac i lider najveće političke grupacije u Evropskom parlamentu, koja okuplja stranke desnog centra, rekao je u nedelju da se zalaže za jednogodišnju zabranu kineskim investitorima da kupuju evropske firme.

"Moramo videti da kineske kompanije, delimično uz podršku državnih sredstava, sve više pokušavaju da kupe evropske kompanije koje su jeftine ili su zapale u ekonomske teškoće zbog krize izazvane korona virusom", izjavio je Veber za nemački list Velt am Zontag (Welt am Sonntag).

EU stoga treba da reaguje koordinirano, smatra Veber, i da zaustavi "kinesku šoping turu" tako što će na godinu dana uvesti moratorijum na prodaju evropskih kompanija dok ne prodje kriza.

"Moramo da zaštitimo sebe", rekao je Veber, prenosi Rojters.

Kina i EU su 2013. počele pregovore o sveobuhvatnom sporazumu o investicijama, ali su neke od glavnih tačaka neslaganja bili recipročan pristup tržištu i obezbedjivanje jednakih mogućnosti za uspeh.

Planirano je da se o tim pitanjima razgovara na samitu kineskih i evropskih lidera u septembru, ali je zbog pandemije neizvesno da li će samit biti održan.

"Kina će biti naš najveći konkurent u budućnosti, u ekonomskom, socijalnom i političkom pogledu. Smatram Kinu strateškim konkurentom Evrope, koji predstavlja autoritarni model društva i koja želi da proširi svoju moć i zameni SAD kao vodeću silu", izjavio je Veber.

Evropa, smatra Veber, treba ozbiljno da shvati Kinu i pokaže poštovanje prema toj zemlji kao svetskoj sili. "Ali pre svega treba da budemo na oprezu".

Nemačka vlada je u aprilu pooštrila pravila da bi zaštitila domaće kompanije od nepoželjnog preuzimanja od investitora iz zemalja van EU.

Odluka je doneta u trenutku kada najjača evropska ekonomija, kao i EU u celini, ponovo razmatra odnose s Kinom usled povećanih investicija kineskih državnih kompanija u kritične sektore.

Nemački zvaničnici su kinesko preuzimanje bavarskog proizvodjača robota "Kuka" 2016. opisali kao "poziv za budjenje" koji naglašava potrebu da se zaštite strateški delovi ekonomije.

Kada je kineska državna kompanija 2018. htela da kupi udeo u nemačkom preduzeću za distribuciju struje "50Herc", nemačka državna Kreditna banka za obnovu je pomogla da se spreči ulazak Kineza na nemačko tržište električne energije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.