DOČEKALI PREMIJERKU OKRENUTIH LEĐA: Rat medicinskih radnika i političara u Belgiji! Ovo je pravi razlog
Belgija u doba korone, Foto: EPA / OLIVIER HOSLET

POBESNELI SU

DOČEKALI PREMIJERKU OKRENUTIH LEĐA: Rat medicinskih radnika i političara u Belgiji! Ovo je pravi razlog

Vlastima se zamera smanjenje bužeta za zdravstvo, male plate, nedostaka medicinskog osobolja kao i namera da se dodatno angažuje nekvalifikovano osoblje umesto medicinskih sestara

Objavljeno:

Belgijsku premijerku Sofi Vilems medicinski radnici bolnice ”Sveti Petar” u Briselu dočekali su okrenutih leđa u znak protesta zbog postupka vlade prema zdravstvenom sektoru.

Osobljne bolnice ”Sveti Petar” formiralo je ”špalir za doček” i okrenulo leđa kolima kojima je belgijska premijerka juče došla u službenu posetu ovoj bolnici.

Predstavnici medicinskih radnika u Belgiji ovakav čin objašnjavaju razočarenjem medicinara u postupke belgijske vlade kako tokom pandemoje COVID-19 tako i generalnim pristupom zdravstvenom sektoru u zemlji.

Vlastima se zamera smanjenje bužeta za zdravstvo, male plate, nedostaka medicinskog osobolja kao i namera da se dodatno angažuje nekvalifikovano osoblje umesto medicinskih sestra.

Na komentare o ”ratu protiv belih mantila” iz kabineta premijerke naglašavaju da je cilj vlade da se podrži upravljnje kriznom situacijom, a ne da se ona dodatno oteža.

- U tom cilju moraju se ponekad donositi i teške odluke - kažže potparol belgijske premijerke.

Bolnica ”Sveti Petar” u Briselu od starta pandemije bila je centralna i referentna ustavnova za potvrđene slučajeve COVID19.

Belgija
Belgija foto: AP

Belgija se tokom pandemoje korna virusa našla u samom svetskom vrhu po broju preminulih po glavi stanovnika.

Kao jedan od uzroka tome navodi se veliki broj ( preko 50 procenata) smrtnih slučajeva zabeleženih u stračkim domovima širom zemlje od kojih kod mnogih nije postojala zvanična potvrda prisutsva COVID19.

U poslednja 24 sata u Belgiji je zabeležen 291 novozaraženi korona virusom, a 47 ljudi je preminulo.

Od sredine marta do danas zabeleženo preko 55 hiljada zaraženih COVID19, a 9052 je preminulo.

U dve nedelje maja Belgija beleži pad smrtnih slučajeva i hospitalizacija, a država fazno radi na ukidanju restriktivnih mera.

Nakon otvranja pordavnica 11. maja, od 18. maja se očekuje psotepeni povratak đaka u škole, otvranje muzeja, ustanova kulture, sportskih klubova.

Istovremeno svi kulturni, sportski i turistički dodađaju ostaju zabranjeni do 30. juna.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.