NEMCI BI DA UKINU RADNIKE S BALKANA? Nema više odlazaka u Nemačku na rad, jedan je razlog
Nemačka - ilustracija, Foto: EPA/Filip Singer

TREBAMO IM, ali...

NEMCI BI DA UKINU RADNIKE S BALKANA? Nema više odlazaka u Nemačku na rad, jedan je razlog

Među političarima je došlo do sporenja po ovom pitanju

Objavljeno:

Nemačke vlasti trebalo je da razmotre produženje takozvanog "balkanskog pravila" za dovođenje niskokvalifikovane radne snage sa Zapadnog Balkana, ali je usled epidemije koronavirusa došlo do konflikta u vladajućoj koaliciji.

Mogućnost za dovođenje radne snage sa Zapadnog Balkana ograničeno je do kraja ove godine, a bilo je planirano da se produži, što sada osporavaju političari iz redova CDU/CSU, tvrdi nemački javni servis ZDF.

Ukazuje da političari iz CDU/CSU kancelarke Angele Merkel postavljaju pitanje da li Nemačka može i dalje da prihvati desetine hiljada niskokvalifikovanih radnika sa Zapadnog Balkana.

S druge strane, pre svega građevinski sektor treba radnu snagu sa Zapadnog Balkana.

Angela Merkel
Angela Merkel foto: EPA/ANDREAS GORA / POOL

Feliks Paklepa iz Centralnog saveza nemačkog građevinarstva kazao je da će bez radnika sa Zapadnog Balkana doći do problema u tom sektoru.

Naime, radnici sa Zapadnog Balkana nemaju formalno kvalifikacije, ali često imaju dugogodišnje iskustvo, a takva stručna radna snaga nedostaje tržištu rada Nemačke, navodi ZDF.

Svi ti argumenti, dodaje javni servis, u doba krize više nisu privlačni.

Portparol za unutrašnjopolitička pitanja CDU/CSU Matijas Midelberg ističe da je došlo do rasta nezaposlenosti u Nemačkoj i da sada ne sme doći do "paušalnog" produženja ovog pravila za radnike sa Balkana.

Opoziciona desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) pozdravlja ovaj stav konzervativaca i kaže da je to "pravilo" i bez korona virusa "ludilo".

Međutim, Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD), druga članica vladajuće koalicije, insistira na produženju ovog pravila.

Poslanica Ute Fogt naglašava da je to pravilo veliki uspeh.

- Prihvatili smo da je Nemačka zemlja imigracije i koalicioni partner ne bi to svaki put trebalo da dovodi u pitanje - poručila je ona.

Međutim, i unutar konzervativaca postoji različiti stav, te je "krilo" koje se bavi radnim pravom i građevinarstvom pozitivnije prema produženju pravila.

Na prvom sastanku poslaničkog kluba ove je nedelje, prema informacijama ZDF-a, postignut osnovni dogovor o produženju "balkanskog pravila", ali uz snažno ograničene uslove.

Zbog tih ograničenja prognozira se dalja svađa u koaliciji, i neizvesno je produženje pravila.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.