OVO JE PRVA EVROPSKA ZEMLJA KOJA JE PROGLASILA KRAJ EPIDEMIJE! Mediji iznenađeni, stručnjaci totalno u šoku!
Slovenski radio navodi da sinoćnjom vladinom odlukom i dalje ostaju na snazi mere socijalne distance, Foto: . EPA/IGOR KUPLJENIK

koronavirus

OVO JE PRVA EVROPSKA ZEMLJA KOJA JE PROGLASILA KRAJ EPIDEMIJE! Mediji iznenađeni, stručnjaci totalno u šoku!

Trenutna epidemiološka situacija omogućava ublažavanje nekih mera koje su do sada bile nužne zbog kontrole

Objavljeno:

Slovenska vlada proglasila je kraj epidemije koronavirusa proglašene 12. marta, a mediji su u petak tu odluku ocenili "iznenađujućom" s obzirom da je premijer Janez Janša u četvrtak u parlamentu najavljivao da će se tek krajem maja proglasiti kraj epidemije i ukinuti neke mere restrikcije.

"Trenutna epidemiološka situacija omogućava ublažavanje nekih mera koje su do sada bile nužne zbog kontrole širenja covida-19, ali ne i njihovo ukidanje u celini", navedeno je u saopštenje vlade nakon sinoćnje dopisne sednice, kojom je proglašen kraj epidemije i budući režim ulaska i tranzita kroz Sloveniju.

Slovenski mediji odluku nazivaju "iznenađujućom" s obzirom da je premijer Janša u četvrtak u parlamentu najavljivao opoziv epidemije i prestanak nekih restrikcija s krajem maja. Navode kako kraj epidemije covida-19 do sada nije proglasila nijedna druga evropska država, te da i neki slovenski stručnjaci smatraju da epidemija u "medicinskom" smislu nije opozvana.

Prema sinoćnjoj vladinoj odluci o "merama na graničnim prelazima na spoljnjoj granici i kontrolnim tačkama na unutrašnjim (šengenskim) granicama Slovenije", osobama koje ulaze u Sloveniju te su njeni rezidenti ili imaju stalno ili privremeno prebivalište u nekoj od država EU-a, a nisu napustile prostor EU-a za više od 14 dana, na granici se samo uruče upozorenja o epidemiološkim merama protiv širenja koronavirusa, osim ako same izjave da imaju covid-19 ili pokazuju izrazite simptome te bolesti.

Slovenski radio navodi da sinoćnjom vladinom odlukom i dalje ostaju na snazi mere socijalne distance, higijene ruku, nošenja maski u zatvorenim prostorima, a na snazi je i dalje i zabrana velikih javnih okupljanja.

Isti izvor jutros navodi da je vlada požurila s proglašenjem kraja epidemije jer bi u suprotnom slučaju, da to nije učinila, krizni interventni zakon o subvencijama ekonomiji i građanima u vreme epidemije automatizmom morao biti produžen do kraja idućeg meseca, što bi zahtevalo još nekoliko milijardi evra dodatnih sredstava pomoći.

Slovencima koji žele u Hrvatsku nova odluka vlade omogućava slobodnije putovanje jer više neće kao dosad nakon povratka morati u 7-dnevnu izolaciju, prenose jutros slovenski mediji.

Premijer Janša u četvrtak je u parlamentu iznio ocenu da je Slovenija najuspešnija država u EU-a u suočavanju s epidemijom, da je epidemiološka slika s obzirom na vrlo mali broj novih slučajeva covida-19 vrlo povoljna i da će se vlada ubuduće posvetiti ekonomskim pitanjima i oporavku nakon koronakrize kako bi se izbegla ekonomska depresija.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.