NAJNOVIJA VEST TRESE SVET: Naučnici su u slepim miševima upravo pronašli NOVI VIRUS!
Kod slepog miša pronađen je novi sloj virusa korona, Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ, Ilustracija

novo saznanje stručnjaka

NAJNOVIJA VEST TRESE SVET: Naučnici su u slepim miševima upravo pronašli NOVI VIRUS!

Takve mutacije, kako se navodi, pokazuju da ovakve promene u genomu, gde dolazi do evolucije virusa, vrlo lako mogu nastati prirodnim putem.

Objavljeno:

Najnovija istraživanja ukazuju na to da je virus kovid-19 najverovatnije evoluirao prirodnim putem, odnosno krenuo od slepog miša pa prešao na druge životinje sve dok nije razvio potrebne mutacije za prelazak na čoveka i pokretanje globalne pandemije.

Naučnici su u najnovijem istraživanju podržali ovu hipotezu pronalaskom još jedne vrste korona virusa kod slepog miša i uočavanjem specifičnih mutacija koje umeću genetski materijal u virusni genom, piše australijski magazina "Sajens alert".

Takve mutacije, kako se navodi, pokazuju da ovakve promene u genomu, gde dolazi do evolucije virusa, vrlo lako mogu nastati prirodnim putem.

"Od kada se pojavio kovid-19, postojale su razne spekulacije o tome da je taj virus stvoren u laboratoriji", rekao je mikrobiolog Vajfeng Ši sa univerziteta Šandong First Medical.

"Konkretno, neki su kazali kako umetci na S1/S2 deluju vrlo neobično i da se možda radi o laboratorijskoj manipulaciji. Naš rad vrlo jasno pokazuje kako se ovakve promene odvijaju u divljini, prirodnim putem", rekao je on.

Novootkriveni soj korona virusa, koji je tim nazvao RmYN02, identifikovan je u drugoj polovini 2019. godine tokom analize 302 uzorka uzetih s 227 slepih miševa koji žive u provinciji Junnan u Kini, a naučnici su nakon proučavanja uzoraka otkrili dva gotovo kompletna nova genoma korona virusa.

RmYN01 se slabo podudarao s korona virusom koji je uzrok trenutne pandemije, ali to nije bio slučaj sa RmYN02, koji 93,3 odsto svog genoma deli s virusom SARS-CoV-2.

Što se tiče procesa umetanja, RmYN02 sadrži umetke aminokiselina na mjestu na kojem se sastaju dvije pođedinice S1 i S2. SARS-CoV-2 također ima umetke na S1 i S2. Mada se ne radi o istim aminokiselinama, ovi umeci pokazuju da do procesa umetanja može doći prirodnim putem.

Uprkos mnogim sličnostima ova dva koronavirusa, ne znači da je RmYN02 direktni predak korona virusa koji je uzrokovao trenutnu globalnu pandemiju, posebno ako se uzme u obzir da se u važnom genu za vezanje receptora podudaraju u samo 61,3 odsto.

Međutim, pronalaženje novih genoma korona virusa i dalje je vrlo važno jer može otkriti kako se virus SARS-CoV-2 razvio u ono što je danas, prenosi portal Index.

"Naša studija je ponovo potvrdila da su slepi miševi, posebno oni roda Rhinolophidae važni prirodni rezervoari korona virusa i da se u njima nalaze, koliko nam je do sada poznato, najbliži rođaci virusa SARS-CoV-2.

Do sada je virusu koji uzrokuje covid-19 najsličniji korona virus RaTG13, takođe pronađen kod slepog miša, s kojim se podudara u 96,1 odsto RNK.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.