Od njega je drhtao čitav svet: Na današnji dan rođen je Karlos, poznat i kao Šakal! (FOTO) (VIDEO)

SINONIM ZA TERORIZAM

Od njega je drhtao čitav svet: Na današnji dan rođen je Karlos, poznat i kao Šakal! (FOTO) (VIDEO)

Nekada najtraženiji svetski begunac trenutno služi kaznu dvostruke doživotne robije u čuvenom pariskom zatvoru La Sante. Njegov dosije je debeo kao "Rat i mir"!
Objavljeno:

Ilič Ramires Sančes. Ili Karlos. Ili Šakal. Kako god ga zvali, njegovo ime sinonim je za radikalno-levičarski politički terorizam koji je iz temelja potresao Stari kontinent tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Već dve decenije, Karlos se nalazi iza rešetaka u najstrože čuvanom pariskom zatvoru La Sante. Rođen je 12. oktobra 1949. u venecuelanskom gradu Mićeleni.

Wikipedia
Otac mu je bio advokat i marksista koji mu je nadenuo ime Ilič. Prateći ovu logiku, mlađa braća Iliča zovu se Vladimir i Lenjin.
Sa deset godina postao
je član podmlatka lokalnih komunista. Sa ocem je kao mladić leta provodio u kubanskim kampovima za obuku gerilaca. Posle razvoda roditelja, majka ga vodi u London, otac želi da ga upiše na Sorbonu. Ilič za dalje školovanje bira moskovski univerzitet Patris Lumumba.
Profimedia
Sa univerziteta je izbačen 1970. Uskoro putuje u Bejrut, postaje član Narodnog fronta za oslobođenje Palestine (NFOP), u čijim se jordanskim kampovima za strane dobrovoljce obučava za gerilsku borbu. Tamo su mu, zbog porekla, nadenuli ratno ime "Karlos".
Drugi nadimak "Šakal" dali su mu novinari pošto je među njegovim stvarima pronađena knjiga Frederika Forsajta "Dani šakala", iako nije pripadala njemu.
Posle još jednog kratkog boravka u Londonu, seli se u Pariz gde je uglavnom angažovan u diverzijama na jevrejske mete i akcijama protiv agenata Mosada, izraelske tajne službe. Mišel Muharbal, Libanac, otkriva njegov identitet francuskoj policiji ali ga Karlos ubija, zajedno sa dva policajca koji su pokušali da ga uhapse.
Profimedia
Krajem 1975, sa još petoro terorista napada sedište OPEK (Organizacija zemalja izvoznica nafte) u Beču odakle otimaju 60 talaca, i ubijaju tri osobe. Na austrijskom radiju i televiziji na svaka dva sata emituju saopštenja NFOP kako broj žrtava ne bi bio veći.
Otmičarima se izlazi u susret - obezbeđuje im se avion, plaća otkup (nepoznat tačan milionski iznos, niti ko ga je platio) i garantuje politički azil otmičarima. Deo talaca pušten je u Tripoliju, a ostatak u Alžiru. Posle sastanka u Jemenu, Karlosa izbacuju iz NFOP zbog optužbe da je proneverio deo otkupa.
Profimedia
Godinu dana kasnije hapse ga u tadašnjoj Jugoslaviji. Ubrzo biva prebačen u Bagdad, a dovode ga i u vezu sa brojnim tajnim službama poput KGB, Sekuritatee i Štazija. Na kraju se skrasio u Mađarskoj, iz koje je izbačen 1985.
U Jemenu organizuje terorističku formaciju Organizacija arapske oružane borbe. Posle neuspešnog miniranja nuklearne elektrane Superfeniks, francuske vlasti hapse Karlosovu ženu Magdalenu Kop i Švajcarca Bruna Bregea (vodi se kao nestao od 1995).
Karlos počinje sa odmazdom.
Profimedia
U ukupno 5 bombaških napada, od čega je jedan bio u Nemačkoj, a svi ostali u Francuskoj, poginulo je 11, a ranjeno više od 100 osoba.
Profimedia
Posebna Karlosova "slabost" bili su vozovi i železničke stanice. Na železničku stanicu Sen Šarl u Marseju i brzi voz na liniji Pariz-Marsej izvršio je simultane napade poslednjeg dana 1983. godine. Pet osoba je poginulo, dok je 45 bilo povređeno.
Profimedia
Istog dana, Karlos šalje pisma na adrese tri novinske agencije u kojima objašnjava da su napadi odmazda za francusko bombardovanje trening kampa NFOP u Libanu. Kop i Brege pušteni su iz zatvora 1985. godine.
Profimedia
Raste pritisak na evropske države da mu uskrate gostoprimstvo, te se Šakal seljaka od Sirije (gde je od njega zahtevano da prestane s terorizmom) do Iraka, da bi se najzad skrasio u Sudanu. Tamošnja tajna služba prihvata ponudu Amerikanaca i Francuza za njegovo izručenje. Uhapšen je 1994. godine.

Suđenje je završeno 1997. kada je proglašen krivim i osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva 2 policajca. Kasnije mu je na ovu dodata još jedna doživotna kazna zbog bombaških napada po Francuskoj, koju služi u pariskom zatvoru La Sante.
Karlos je 2001. prešao u islam, a 2003. objavio zbirku tekstova iz zatvora "Revolucionarni islam" u kojoj je baveći se primenom nasilja u klasnom kontekstu, pružio podršku i Osami Bin Ladenu. Godinu dana kasnije oženio je po muslimanskim običajima svoju advokatkinju Izabelu Kuton-Peir, iako se nije razveo od druge supruge Lane Jarrar.
Profimedia
"Kada ratuješ 30 godina, mnogo krvi bude proliveno - i tuđe i moje. No, nikada nikog nismo ubili za novac, već isključivo zbog našeg cilja - oslobođenja Palestine", rekao je na suđenju Karlos, definišući Izrael kao "terorističku državu".
Karlos je odavno neizostavni deo pop kulture i reference na njegov lik i delo mogu se pronaći u brojnim filmovima, TV serijama, video igrama, omotima ploča...

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.