PUTIN PANIČI! Ublažava mere u Rusiji samo da bi spasao sebe, a narod mu umire sve više!
Vladimir Putin, Foto: EPA / ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KRE

rusija u krizi

PUTIN PANIČI! Ublažava mere u Rusiji samo da bi spasao sebe, a narod mu umire sve više!

Rusija sada ima drugu najbržu stopu širenja korona virusa u svetu posle SAD. Premijer Mihail Mišustin jedan je od mnogih hospitalizovanih zbog korone.

Objavljeno:

Dan rekordno visokog broja korona virusnih infekcija čudno je vreme za najavljivanje olakšavanja mera, ali upravo je to ruski predsednik Vladimir Putin uradio u ponedeljak, pošto je najavio da će „neradni dani“ koje je Kremlj uveo krajem marta da se okončaju od utorka.

- Pred nama je dug i težak proces, bez mesta za greške - rekao je Putin video linkom iz svoje rezidencije nedaleko od Moskve, na dan kada je ta zemlja registrovala više od 11.000 novih infekcija.

Rusija sada ima drugu najbržu stopu širenja korona virusa u svetu posle SAD. Premijer Mihail Mišustin jedan je od mnogih hospitalizovanih zbog korone.

Pre nego poziv Rusima da izađu na ulice, međutim, najava u ponedeljak izgledala je kao poslednji gambit Putinovog plana da odgovornost za rešavanje krize prebaci na lokalne lidere, za koje je rekao da će donositi sopstvene odluke o tome kada da okončaju mere zatvaranja.

Opozicioni političar Aleksej Navaljni napisao je na Tviteru:

- Ovo treba imati na umu. Putin je okončao nacionalne mere samoizolacije čiji je cilj borba protiv epidemije istog dana kada smo registrovali rekord novih infekcija. 'M' je za mudrost.

Svakako, velika ruska teritorija znači da je malo smisla da se održavaju mere zaključavanja u Vladivostoku, zbog rasta epidemije u Moskvi, udaljenoj čak sedam vremenskih zona. Ali ministarka zdravlja, Tatjana Golikova, kasnije je pojasnila da je do sada samo 11 od 85 regiona Rusije imalo epidemiološku situaciju koja bi mogla da omogući popuštanje ograničenja.

- Ovo je abdikacija odgovornosti, arhitekta ruskog hiper-predsedničkog sistema odjednom otkriva lokalne vlasti, kada mu to odgovara. Putin im daje odgovornost da se bore protiv pandemije bez finansija ili moći - kaže Mark Galeoti, poznati analitičar ruske politike.

Putin je retko "blistao" u upravljanju krizama, nešto što je primećeno još od potonuća podmornice Kursk pre 20 godina tokom njegovih prvih meseci na funkciji, a čini se da se ni ova kriza ne razlikuje.

Otkako je u martu obukao žuto hazmat odelo za posetu bolesnicima sa korona virusom, Putin je uglavnom ostajao zatvoren u svojoj rezidenciji, gde se pojavljuje preko video veza kako bi se obratio naciji i kabinetu. Rusi koji su navikli da vide svog predsednika na konju ili motociklu umesto toga vide Putina preko statičkog ekrana na kojem često izgleda kao da se dosađuje.

Prošle nedelje je primećen kako se zamišljeno igra olovkom dok je njegova ministarka zdravlja sa njim razgovara o regionalnom odgovoru.

Putin je u ponedeljak ponovo izgledao smušeno dok se istovremeno obraćao naciji i svojoj vladi. U nekoliko navrata ispustio je glasne uzdahe usred rečenice.

Virus postavlja teška pitanja Kremlju i političkom sistemu koji je Putin izgradio u poslednje dve decenije.

- Putinovi početni odgovori na širenje epidemije korona virusa bili su barem delimično posledica sklonosti njegovog osoblja da pročisti informacije i prikaže događaje u najoptimističnijem mogućem svetlu. Putinovo osoblje izveštava o svojim dostignućima, a ne problemima - napisala je Tatjana Stanovaja u nedavnom izveštaju za moskovski centar Karnegi.

Korona virus je takođe poremetio planove za glasanje o ustavnim amandmanima koji bi Putinu utro put da ostane na vlasti i do 2036. godine.

Refrendum je planiran za april, ali umesto toga Putin se našao protiv pogubnog, frustrirajućeg i nevidljivog neprijatelja i video kako njegov rejting opada.

- Ovo je nesumnjivo najozbiljniji izazov Putinu kao nacionalnom lideru tokom 20 godina koliko je bio na vlasti, a on ne uspeva da se izbori sa tim - rekao je Galeoti.

Iako Putin i dalje ima visoku podršku, ona je na najnižem nivou od pre 20 godina kada je prvi put došao na vlast, a nedavna anketa centra Levada pokazala je da ima podršku svega 59 odsto građana.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.