SOROŠ JE USRED KORONE POKRENUO NAJVEĆI PROJEKAT U SVOM ŽIVOTU: Sada je šansa, ovo NIJE BILO MOGUĆE BEZ PANDEMIJE!
Džordž Soroš, Foto: EPA / CLEMENS BILAN

nastavlja svoju misiju

SOROŠ JE USRED KORONE POKRENUO NAJVEĆI PROJEKAT U SVOM ŽIVOTU: Sada je šansa, ovo NIJE BILO MOGUĆE BEZ PANDEMIJE!

Priznajući da "događaj bez presedana koji se verovatno nikada nije dogodio u ovoj kombinaciji ... stvarno ugrožava opstanak naše civilizacije", filantrop je upozorio da se "nećemo vratiti tamo gde smo bili kad je počela pandemija"

Objavljeno: 10:43h

Milijarder Džordž Soroš je pandemiju koronavirusa nazvao "najvećom krizom svog života", ali smatra da je ovo šansa da se celo društvo promeni usred "revolucionarnog momenta" koji se desio još pre virusa.

- Pre nego što je pandemija počela, shvatio sam da smo u revolucionarnom trenutku gde je ono što bi bilo nemoguće ili čak nezamislivo u normalnim vremenima, postalo ne samo moguće, već verovatno i apsolutno neophodno - rekao je Soroš u ponedeljak za Project Sindicate.

- A onda je došao Covid-19.

Priznajući da "događaj bez presedana koji se verovatno nikada nije dogodio u ovoj kombinaciji ...i stvarno ugrožava opstanak naše civilizacije", filantrop je upozorio da se "nećemo vratiti tamo gde smo bili kad je počela pandemija".

- Niko ne zna kako će kapitalizam da evoluira.

Iako nije precizirao šta je tačno mislio pod „revolucionarnim trenutakom“ o kome je govorio, Soroš je poslednjih meseci uložio milijardu dolara svog ogromnog bogatstva u osnivanje univerzitetske mreže za borbu protiv „nacionalizma“ i klimatskih promena, nazivajući inicijativu „najvažnijim projektom u svom životu“.

I vratio se toj temi u intervjuu u ponedeljak, nagoveštavajući da se politički životi i kineskog predsednika Si Đinpinga i američkog predsednika Donalda Trampa - koje je nazvao "diktatorom" i wannabe-diktatorom, privode kraju.

- Kineska borba sa koronavirusom ostavila je Sija "možda ranjivim" - rekao je Soroš, proglašavajući sebe "na strani onih koji veruju u otvoreno društvo. A u Kini ima puno ljudi koji se takođe zalažu za otvoreno društvo".

Sorošove fondacije otvorenog društva igrale su istaknutu ulogu u podsticanju „obojenih revolucija“.

Ali uprkos suštinskom slaganju sa Trampom da „moramo zaštititi naše demokratsko otvoreno društvo“ ne sarađujući previše s Kinom, Soroš jzade ržao neprijateljstvo prema američkom lideru.

- Takođe ću reći da sam u svoju veru uložio u to da će Tramp sam sebe uništiti i on je premašio moja najluđa očekivanja - rekao je.

Soroš je optužio izvršnog direktora Fejsbuka Marka Zakerberga da sarađuje sa Trampovom kampanjom da mu pomogne da bude opet izabran, a u kritikama je išao toliko daleko da je zahtevao njegovo uklanjanje s mesta šefa Fejsbuka ako ne zaustavi svako političko oglašavanje.

U svojoj rodnoj Mađarskoj, rekao je, "Viktor Orban je već iskoristio kriznu situaciju Covid-19 i zarobljeni parlament da postane diktator." Takođe mu se činio bolan zakonski izazov Nemačke prema Briselu o kvantitativnom ublažavanju, izražavajući zabrinutost da bi druge zemlje mogle „slediti taj primer“ i započeti stavljanje sopstvenih zakona iznad EU.

- Ako presuda nemačkog suda spreči EU da se odupire ovakvim kretanjima, to će biti kraj EU kakvu znamo - upozorio je.

Italija koja bi izašla iz EU takođe bi ubila savez, dodao je. Pandemija koronavirusa razotkrila je pukotine u kontinentalnom savezu dok su se evropske nacije okrenule jedna protiv druge u sukobu s zalihama i zatvorile svoje granice u pokušaju da spreče virus. Italija je posebno pogođena, samo što su susedi i Brisel uglavnom zanemarili njene vapaje za pomoć.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.