ŠOKANTAN TEKST VEDRANE RUDAN: Ovo su već OZBILJNE, OZBILJNE OPTUŽBE!
Vedrana Rudan, Foto: Printscreen

AUUU

ŠOKANTAN TEKST VEDRANE RUDAN: Ovo su već OZBILJNE, OZBILJNE OPTUŽBE!

Ko je ubio ili ubija vašeg oca? Ko ubija vas?

Objavljeno:

Vedrana Rudan svako malo uzburka javnost na Balkanu svojim iskrenim i zanimljivim tekstovima na blogu Rudan.info. Prenosimo najnoviji, naslovljen "Ko je ubio mog oca":

"Danas u Hrvatskoj na desetine hiljada ljudi umire od gladi, nikome ne pada na pamet da napiše ili kaže da ih ubija Plenković. Plenković? Šta Plenković ima s masakrom među hrvatskim penzionerima i ne samo njima? Šta Plenković ima s masakrom jadničaka koji u Hrvatskoj voze kombije na određeno vreme, sede za kasama marketa, čiste kuće na crno? Šta Plenković ima s ubijanjem konobara i konobarica, frizerki koje zapošljavaju samo sebe, a kad plate najam i poreze ne ostaje im ni za hleb?

Šta Plenković ima s nezaposlenim samohranim majkama? Bedno plaćenim medicinskim sestrama? Građevinskim radnicima koji zajedno s Pakistancima grade dok ne tresnu sa skele? Nezaposlenim glumcima i glumicama? Sirotinjom koja satima, držeći "socijalnu distancu", čeka s prljavom maskom na bezubim ustima da bi vratila plastične boce i "zaradila" deset kuna?

Svi ti nesrećnici sami su krivi za ovo što im se događa. Nisu se snašli u kapitalizmu. Ni jedan posao ne prlja ruke, čak ni onaj neplaćeni, ni onaj loše plaćeni, ni onaj koji ti poslodavac plaća "na ruke". U radu je spas. Ko ne radi taj ne jede. Ko radi ne boji se gladi. Kakve veze Plenković ima s tim?

Bez posla ste, zašto ne biste pročitali knjigu Eduara Luja "Ko je ubio mog oca"? Izdavač Oceanmore. Osamdeset kuna. Progledaćete. Shvatićete kakve veze ima Plenković s vašim uskoro od gladi mrtvim ocem i s nezaposlenima, loše plaćenima i depresivnima vama.

Tko je Eduar Luj? On je francuski pisac, preveden na tridesetak jezika, rođen je 1992. godine. Napisao je tri knjige. "Raskrstimo sa Edijem", "Istorija nasilja" i ovu o kojoj pišem. Znate kako Luj odgovara na pitanje ko je ubio njegovog oca? On zna da ga je ubio Nikola Sarkozi kad ga je bolesnog, ukidajući mu pomoć za nezaposlene, prisilio da za sedamsto eura mesečno u drugom gradu čitavog dana sagnut, uništenih leđa, skuplja smeće. Luj objašnjava mrtvom ocu: "Nikola Sarkozi lomio ti je leđa."

"U avgustu 2016. pod presedanjem Olanda donesen je "Zakon o radu". Taj zakon olakšava otpuštanje i omogućuje kompanijama da im zaposlenici mogu na nedelju dana raditi nekoliko sati više, povrh onoga što već rade." Louis tvrdi da je Oland ugušio njegovog oca.

"27. maj 2017. u jednom gradu u Francuskoj, dvojica sindikalista, obojica su u majici, dvojica muškaraca nasred ulice prozivaju francuskog predsednika Emanuela Makrona.“ On im odgovara pun prezira: "Nećete me uplašiti svojom majicom. Najbolji način da kupite odelo je da radite." Pa Louis kaže: "Emanuel Makron optužuje "lenštine" koji u Francuskoj, prema njegovim rečima, sprečavaju reforme. Oduvek znaš", obraća se Luj svom mrtvom ocu, "da je ta reč rezervisana za ljude poput tebe, za one koji nisu mogli ili ne mogu raditi jer žive predaleko od velikih gradova, koji ne mogu naći posao jer su prerano izbačeni iz školskih sistema, bez diploma, za one koji više ne mogu raditi jer im je život u fabrici zdrobio leđa. Nikad se ne kaže lenština za nekog gazdu koji po cele dane sedi u kancelariji i drugima izdaje naređenja. Nikad se to ne kaže."

Luj deli ljude na one kojima politika određuje život, sirotinju, i na moćnike. "Oni koji imaju moć mogu se žaliti na desničarsku vladu, ali vlada im nikad ne izaziva probleme, nikad im ne lomi leđa. Politika im ne menja život, ili vrlo malo. Neobično je to što oni određuju politiku, a politika gotovo da nema nikakvog uticaja na njihov život. Za one koji imaju moć politika je, najčešće, estetsko pitanje: način razmišljanja o sebi, način gledanja na svet, konstruisanje svoje osobe. Za nas, značilo je to živeti ili umreti.“

Luj opisuje svoj život u knjizi "Raskrstimo sa Edijem“, Oceanmore, 120 kuna. Čovek ne može verovati da "beli" Francuzi danas žive onako kako živi ogromna većina Hrvata i Hrvatica. Dave se u crnoj bedi užasnuti da će izgubiti posao, nemoćni da kupe mleko, hleb. Odlazak kod lekara je misaona imenica, zubara u životu videli nisu.

Zapanjila sam se. Da li je moguće da je naš pakleni hrvatski život i francuski život? "Civilizovani" zapadnjaci crkavaju poput divljih ili ipak "divljih" Balkanaca?

Luj kao ubice svog oca proziva tri francuska predsednika jer... "postoje ubice koje nikad nisu imenovane za ubistva koja su počinili, postoje ubice koje ne sustigne sram zato što ostaju anonimni ili zaboravljeni, strah me jer znam da svet djeluje pod plaštom senke i mraka. Ne pristajem na to da budu zaboravljeni. Želim da postanu poznati sada i zauvek, svuda, u Laosu, u Sibiru i u Kini, u Kongu, u Americi, preko svih okeana, u unutrašnjosti svih kontinenata, preko svih granica.“

Ko je ubio ili ubija vašeg oca? Ko ubija vas?"

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.