UPRKOS SVIM ZABRANAMA, u utorak pod Ostrogom HILJADE VERNIKA: Vreme je da se NASILJE nad vernicima prekine!
Ostrog, Foto: Printscreen Youtube

veliki praznik

UPRKOS SVIM ZABRANAMA, u utorak pod Ostrogom HILJADE VERNIKA: Vreme je da se NASILJE nad vernicima prekine!

- Očekujem da će pustiti narod da dođe kao i svake godine

Objavljeno: 09:46h

U susret velikom prazniku Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je da 12. maja očekuje da u manastir Ostrog dođu hiljade ljudi, kao što je bilo i ranije.

Kako će država odgovoriti u slučaju da reka vernika iz cele Crne Gore krene ka svetilištu, zasad je neizvesno. Vlada je u petak saopštila da su verski obredi mogući samo pod uslovom da se u verskom objektu nalazi jedna osoba na deset metara kvadratnih sa maskom i uz dezinfekciju ruku na ulazu i izlazu, dok ispred crkve može biti najviše dvadeset lica, podsećajući da je zabrana okupljanja i dalje na snazi.

- Očekujem da će pustiti narod da dođe kao i svake godine. To je elementarna stvar. Trebalo je da bude jedan naučni skup uoči Svetog Vasilija, mislim da će on biti odložen, ali ćemo, ako Bog da, proslaviti Svetog Vasilija. Ovo je prilika da dođu svi koji su i ranije dolazili i da to bude najveća molitva i pobeda nad virusom korona - izjavio je mitropolit Amfilohije.

- Sveti Vasilije je najbolja vakcina protiv mnogih korona. Ako neko hoće, a svi hoćemo, da se iscelimo od ovog virusa i od drugih virusa, prirodno je da će Dan Svetog Vasilija biti dan molitve za isceljenje od virusa korona.

Foto: Profimedia/ilustracija

Nakon spontano održane Đurđevdanske litije u Beranama hitno je reagovalo Osnovno državno tužilaštvo u tom gradu i podnelo krivične prijave protiv više sveštenika i građana. Na redu je tradicionalna Svetovasilijevska litija u Nikšiću, jedinstvena na ovim prostorima, kada ceo grad izađe na ulice da slavi svog duhovnog zaštitnika i pokrovitelja.

Mitropolit Amfilohije kazao je da će episkop budimljansko-nikšićki Joanikije odlučiti hoće li se litija na praznik Svetog Vasilija održati 12. maja ili će biti prekinuta zbog privremenih mera zbog korone.

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić najavio je da će njegova partija svoju slavu - Svetog Vasilija Ostroškog - slaviti "onako kako su slavili svake godine":

- Neka to znaju državni organi, neka zna to i koordinaciono telo, jer se jednom mora prekinuti ovo nasilje.

Bonus video:

(Esproeso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.