NEVEROVATNO: Ruska mini-podmornica dotakla dno najdubljeg mesta na Zemljinoj kori
Marijanski rov, smešten u zapadnom delu Tihog okeana, dubok je gotovo 11.000 metara, Foto: Profimedia

PRVI PUT

NEVEROVATNO: Ruska mini-podmornica dotakla dno najdubljeg mesta na Zemljinoj kori

Marijanski rov, smešten u zapadnom delu Tihog okeana, dubok je gotovo 11.000 metara

Objavljeno:

Uređaj ruske proizvodnje prvi put se spustio na dno Marijanskog rova – najdubljeg mesta na Zemljinoj kori i najdubljeg dela svetskih okeana, saopšteno je iz ruskog Fonda za perspektivna istraživanja.

- Osmog maja 2020. godine u 22.34 časova po moskovskom vremenu ruski autonomni podvodni aparat bez posade 'Vitez' spustio se na dno Marijanskog rova - saopšteno je.

Senzori podvodnog uređaja zabeležili su dubinu od 10.028 metara. Poznato je da se uređaj nalazio pod vodom više od tri sata.

U decembru 2019. godine Rusiju su osumnjičili da planira da probije Marijanski rov i izazove cunami kako bi uništila SAD. Takve sumnje je izazvala vest da Ministarstvo odbrane Rusije planira da napravi podmornicu za istraživanje velikih morskih dubina, koju bi porinuli na dno Marijanskog rova.

Predsednik Akademije za geopolitička pitanja, kapetan Konstantin Sivkov istakao je da su takve podmornice neophodne za tajno otkrivanje i proučavanje vojnih objekata, koji se nalaze na dnu.

Marijanski rov, smešten u zapadnom delu Tihog okeana, dubok je gotovo 11.000 metara. Do sada su se samo četiri osobe spustile do dna rova.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.