AMERIKANAC MORAO SVE DA PRIZNA PRED KAMERAMA: Operaciju rušenja Madura zvanu PLAN C naredio lično TRAMP (VIDEO)
Luk Denman, Foto: Youtube printscreen

predsednik venecuele oštar

AMERIKANAC MORAO SVE DA PRIZNA PRED KAMERAMA: Operaciju rušenja Madura zvanu PLAN C naredio lično TRAMP (VIDEO)

Vašington Post piše kako se radi o tajnom zadatku nazvanom "Plan C", čiji je cilj bio locirati i uhvatiti Madura.

Objavljeno: 12:16h

Američki plaćenik koji je navodno radio po naredbi američke vlade, uhapšen je u Venecueli nakon pokušaja otmice predsednika Nikolasa Madura.

Luk Denman (34) uhapšen je početkom nedelje zajedno s Amerikancem Airanom Berijem (41) i jedanaestoricom ostalih "terorista", kako ih je Maduro nazvao, zbog organizovanja neuspelog puča.

U videozapisu objavljenom na venecuelanskoj televiziji i društvenim mrežama, Denman objašnjava kako je cilj njegove misije bio "preuzeti kontrolu nad aerodromom u Karakasu" i osigurati avion koji bi doveo Madura u SAD.

Tvrdi kako je prvo došao u Kolumbiju gde je tražio Venecuelance koji žele svrgnuti Madura s vlasti. Pronašao je i trenirao oko 50 do 60 muškaraca koji su trebali sudelovati u misiji. Za uspešno izvršenje zadatka trebao je biti plaćen od 50 do 100 hiljada dolara.

Denman i Beri bivši su pripadnici elitnih specijalnih snaga američke vojske poznatih kao "Zelene beretke". Unajmio ih je 43-godišnji Džordan Gudrou, veteran Zelenih beretki i vlasnik privatne firme za obezbeđenje Silvercorp sa sedištem na Floridi. On im je osigurao oružje i uniforme. Denman je u videozapisu rekao kako je Gudrou radio po naređenju američkog predsednika Donalda Trampa.

Venecuelanski politički strateg J.J. Rendon rekao je za Vašington Post kako je Gudrou u septembru prošle godine predložio samoproglašenom venecuelanskom predsedniku Huanu Gvaidu plan za svrgavanje Madura sa vlasti, a koji uključuje 800 obučenih ljudi spremih za hvatanje/hapšenje/uklanjanje Madura i postavljanje Gvaida za predsednika. Tražio je 212,9 milijuna dolara nakon izvršenja zadatka.

U oktobru je plan sklopljen, ali se Gudrou tada počeo čudno ponašati, tvrdi Rendon. Tražio je 1,5 miliona dolara isplate unapred, a o 800 spremnih muškaraca nije više bilo ni reči. Rendon, koji je vodio Gvaidov tajni odbor, isplatio je Gudrou 50 hiljada dolara, ali je u tom trenutku već mislio kako od zadatka neće biti ništa.

Sve do nedjelje, 3. maja, kad je Gudrou krenuo u "oslobađanje" Venecuele sa bivšim venecuelanskim vojnim oficirima. Madurovi vojnici su ih zaustavili, ubili osmoricu i dvojicu zarobili. Dan nakon toga, uhapšeno je još 11 muškaraca, među kojima su bili Denman i Beri.

Vašington Post piše kako se radi o tajnom zadatku nazvanom "Plan C", čiji je cilj bio locirati i uhvatiti Madura.

Predsednik Donald Tramp i drugi američki zvaničnici tvrde kako Vašington nije bio povezan sa tajnom operacijom. Državni sekretar Majk Pompeo rekao je u sredu kako "nije bilo direktnog sudelovanja Sjedinjenih Američkih Država" u ovom zadatku.

Rendon tvrdi kako američki zvaničnici nisu bili obavešteni o planu jer je on bio "u nastajanju", a Gudrou tvrdi kako ga je venecuelanska opozicija na čelu sa Gvaidom izdala nakon što se povukla iz zadatka. Nakon toga je Gudrou tražio pomoć od Amerikanaca, ali ni od njih nije bilo odgovora.

Maduro je rekao kako će se dvojici Amerikanaca suditi u Venecueli, a Pompeo tvrdi da će vlada SAD-a učiniti sve kako bi američke državljane vratila u SAD. - Donald Tramp je direktni šef ove invazije - rekao je Maduro u obraćanju nakon Denmanovog priznanja.

Naftom bogata Venezuela poslednjih godina tone sve dublje u siromaštvo. Državni zdravstveni sistemje gotovo potpuno kolabirao, a na ulicama je sve više gladnih i žednih. U trenutku kad se svet bori s pandemijom korona virusa, kada je više nego ikada potrebna solidarnost i pomoć u obliku hrane i medicinske zaštitne opreme, pokušaj puča može se objasniti kao jeftino iskorišćavanje haotičnog stanja kako bi se uspostavio željeni režim.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji List)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.