OTAC MU UMRO OD KORONE, ONDA JE NJEGOVO TELO NESTALO IZ BOLNICE! Jeziva priča ovog mesta je NAJGORE LICE pandemije
Jezive scene u Ekvadoru, Foto: EPA / Jose Jacome

ekvador najgore prošao

OTAC MU UMRO OD KORONE, ONDA JE NJEGOVO TELO NESTALO IZ BOLNICE! Jeziva priča ovog mesta je NAJGORE LICE pandemije

Prošlog meseca, lučki grad od skoro tri miliona stekao je globalnu pažnju kada su se pojavili video snimci na kojima se vide mrtva tela ostavljena na gradskim ulicama

Objavljeno: 13:04h

Kad je Flavio Ramos odvezen u bolničku sobu, borio se za vazduh i gubio je svest.

Tada je njegov sin Arturo prvi primetio tela. Dva leša su bez nadzora ležala na podu bolnice. Sledećeg jutra broj tela u sobi popeo se na tri.

Flavio Ramos je bio mrtav. Više od mesec dana kasnije, njegova porodica ga još uvek nije sahranila. Nisu mogli, jer, nakon njegove smrti, Arturo Ramos kaže da su bolničke vlasti izgubile telo.

Flavio Ramos (55) još je jedna žrtva Covid-19 u Gvajakilu u Ekvadoru, mestu jedne od najgorih epidemija koronavirusa na svetu.

Njegova smrt i nestanak ilustruju kako se zdravstveni sistem u drugom najvećem gradu Ekvadora srušio u roku od nekoliko nedelja nakon što je epidemija eksplodirala u martu.

Gvajakilo je bio nepripremljen da se suoči sa koronavirusom. Prošlog meseca, lučki grad od skoro tri miliona stekao je globalnu pažnju kada su se pojavili video snimci na kojima se vide mrtva tela ostavljena na gradskim ulicama nakon što su pretrpane mrtvačnice i pogrebne kuće.

Nekoliko lekara iz Gvajakila, svaki koji rade u različitim bolnicama, opisali su slične scenarije tokom meseca marta i aprila za CNN: Bolnice potpuno preplavljene pandemijom koja se brzo obrušila na nepripremljeni zdravstveni sistem, ne ostavljajući nikakve šanse da se zaista pomogne ljudima, a kamoli da pruži pomoć pacijentima koji nemaju koronu. Svi su anonimno razgovarali sa CNN-om iz straha da ne izgube posao.

- U jednom trenutku bilo je desetine leševa između bolničkih soba i mrtvačnica koje su čekale da ih odvezu. Nismo imali vreća za telo. - rekao je jedan lekar.

Stopa smrti daleko je nadmašila kapacitet gradskih mrtvačnica i pogrebnih domova. Drugi lekar rekao je za CNN da obično viđa tri ili četiri mrtva tela koja leže na podu u bolnici svaki dan.

- Nismo imali gde da ih stavimo - rekao je.

Arturo Ramos rekao je za CNN da je bolnica poput ratne zone. 38-godišnja Ana Marija, koja se odbila dati prezime, rekla je istu stvar o svom iskustvu.

Ona je rekla da je svoju 67-godišnju majku dovela u lokalnu kliniku, jer je imala simptome Covid-19. Posle redgenskog snimka, dežurni lekar je rekao Ana Mariji da treba odmah da odvede majku u bolnicu - imala je tešku upalu pluća, , verovatno zbog Covid-19.

Kada je Ana Marija 26. marta stigla u obližnju bolnicu Los Ceibos, tražeći lečenje, usne njene majke postale su plave nijanse i jedva je mogla da hoda. Unutra su čekali skoro 24 sata da se krevet oslobodi.

Ali dok je posmatrala pacijente u susednim sobama i obližnjim hodnicima i čula uznemirene vriskove njihovih najmilijih, razmišljala je o tome da li da zadrži majku u bolnici. Odlučno je postupila nakon razgovora sa medicinskom sestrom.

- Rekla je:" Ako imate novac za lečenje majke kod kuće, učinite to " - prisetila se Ana Marija.

- Ako je zadržite ovde, umreće.

Dovela je majku kući, zaposlila privatnu sestru koja će je lečiti, i preživela je. Ali nemaju svi novca.

Prema vladinim podacima, 533 osobe su umrle od Covid-19 u Gvajakilu tokom marta i aprila, zajedno. Međutim, u tom istom vremenskom periodu vlada je zabeležila najmanje 12.350 ukupnih smrtnih slučajeva u gradu - daleko više od 2.695 i 2.903 koji su umrli u istom periodu 2018. i 2019. godine.

U Gvaijakuilu, broj umrlih u vezi s Covid-19 mogao bi biti više od 9.000 smrtnih slučajeva, prema trojici epidemiologa sa sedištem u Ekvadoru, koji su razgovarali sa CNN.

Vlada je priznala da je stvarni broj smrtnih slučajeva od koronavirusa veći od zvaničnog broja, ali rekao je da stvarni broj nikada neće biti poznat zbog njegove nemogućnosti testiranja više ljudi.

- Ne možemo reći da vlada laže - rekao je Marko Koral, istraživač zaraznih bolesti na Univerzitetu u Americi.

- Ali ono što možemo reći je da vlada nije uradila dovoljno ispitivanja na ljudima - nezamenjiv deo svakog pokušaja da se utvrdi pravi broj smrtnih slučajeva koronavirusa.

Srećom, broj umrlih u Gvajakilu opada. Od prve nedelje aprila, kada su zabeleženi neki od najvećih dnevnih smrtnih slučajeva, dnevni broj ukupnih smrtnih slučajeva dramatično je opao - najmanje 69 ukupnih smrti prijavljeno je u gradu 30. aprila, daleko ispod vrhunca koji je viđen ranije u mesecu.

Problem nestalih tela je toliko raširen da je glavni tužilac prošlog meseca pokrenuo istragu zbog lošeg upravljanja posmrtnim ostacima u bolničkim mrtvačnicama.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.