PREDSEDNIK SLOVENIJE OŠTRO REAGOVAO NA ORBANOVU MAPU VELIKE MAĐARSKE! Niko nije očekivao da će ovako nešto reći
Vojska, ilustracija, Foto: . EPA/IGOR KUPLJENIK

nije izdržao

PREDSEDNIK SLOVENIJE OŠTRO REAGOVAO NA ORBANOVU MAPU VELIKE MAĐARSKE! Niko nije očekivao da će ovako nešto reći

Slovenačka stranka Levica (L) navela je da objavljivanje sporne mape u Mađarskoj smatra provokacijom koju treba osuditi

Objavljeno:

Slovenački predsednik Borut Pahor, rekao je, komentarišući potez mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je objavio istorijsku kartu tzv velike Mađarske, da to nije prvi slučaj javnog pojavljivanja takve karte, što se može shvatiti kao izraz teritorijalnih težnji i trebalo bi, kako je naveo, da izazove zabrinutost "demokratske javnosti i politike".

Dodao je da će to preneti mađarskom predsedniku prilikom svoje planirane zvančne posete Mađarskoj ove godine, prenela je sinoć Hina.

Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da javno ne komentariše objavljivanje istorijskih mapa u edukativne, studijske i slične svrhe, "osim ako objave nisu jasno povezane s namerom ili spominjanjem revizionizma".

Slovenačka stranka Levica (L) navela je da objavljivanje sporne mape u Mađarskoj smatra provokacijom koju treba osuditi.

Mađarski premijer Viktor Orban već nekoliko dana preko svog Fejsbuk profila upućuje dobre želje maturantima uoči ispita, a u sredu je pred test iz istorije objavio i globus i istorijsku kartu Mađarske koja obuhvata Hrvatsku, deo Slovenije i Srbiju, odnosno Vojvodinu.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović poručio je juče hrvatskim maturantima da uče iz istorije, ali gledaju u budućnost.

On je na Fejsbuku poručio da većina evropskih zemalja "u ormarima" ima istrorijske karte na kojima su njihove zemlje veće nego danas, "ali su one neostvarive i uvek iritiraju susede".

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.