ZA KOGA ĆE EVROPSKA UNIJA OTVORITI GRANICE? Žestoka svađa zbog moguće diskriminacije!
Kako bilo, ukidaćemo ta ograničenja na osnovu naših vrednosti, Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

koronavirus

ZA KOGA ĆE EVROPSKA UNIJA OTVORITI GRANICE? Žestoka svađa zbog moguće diskriminacije!

Zemlje članice su nekoordinisano uvele različite mere

Objavljeno:

Ponovno otvaranje unutrašnjih granica Evropske unije i šengenske zone treba da bude bez diskriminacije na osnovu nacionalnosti, izjavila je danas evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Evropska komisija naredne nedelje će predstaviti preporuke zemljama članicama o ukidanju restriktivnih mera uvedenih na granicama u borbi protiv širenja korona virusa.

"Zemlje članice su nekoordinisano uvele različite mere, a ukidanje tih mera na nacionalnom nivou će trajati", rekla je ona obraćajući se Odboru za unutrašnja pitanja Evropskog parlamenta.

"Kako bilo, ukidaćemo ta ograničenja na osnovu naših vrednosti, odnosno bez diskriminacije. Zemlje članice ne mogu da otvore granice za građane jedne države EU a ne za druge. To je važno", dodala je evropska komesarka.

Evropska komisija se zalaže za koordinisano ukidanje tih mera zabrane na unutrašnjim granicima. Medjutim, Komisija za sada preporučuje da ostanu zatvorene spoljašnje granice EU i šengenskog prostora. Te granice su zatvorene do 15. maja i verovatno će biti produžen taj rok.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.