NE BOJIMO SE SMRTI OD KORONE, VEĆ KAKO DA PREŽIVIMO: U Italiju nakon razornog virusa stigla JOŠ GORA pojava
Relaksiranje mera u Italiji za sobom povlači nove nevolje, Foto: EPA / WU HONG

haos posle relaksiranja mera

NE BOJIMO SE SMRTI OD KORONE, VEĆ KAKO DA PREŽIVIMO: U Italiju nakon razornog virusa stigla JOŠ GORA pojava

Mediji izveštavaju i da je premijer Đuzepe Konte “pod opsadom”, kako se ironično komentariše situacija u kojoj premijer i vlada moraju brzo da daju rešenja kako nastaviti život nakon pandemije.

Objavljeno: 16:35h

Prvi put od početka pandemije koronavirusa u Italiji je broj ozdravljenih premašio broj zarazenihi mada je broj mrtvih i dalje je broj preminulih osoba je i dalje visok 369 u poslednja 24 sata, pandemija koronavirusa nije višeudarna vijest u italijanskim medijima.

Zamenile su je vesti o prvim slučajevima samoubistva zbog ekonomske propasti.

Prema pisanju medija za vlasnika preduzeća iz Napulja 57 godišnjeg Antonio Nogara, već sada se pokazalo nemoguće nastaviti proizvodnju posle dva meseca blokade.

Suočen sa činjenicom da ne moze da plati dobavljače niti plate zaposlenima, juče je izvršio samoubistvo. To je deo italijanske svakodnevnice pre pandemije, a dva dana nakon parcijalnog slabljenja mera zabrane novine izveštavaju o nesrećama na poslu, a samoubistvo u Napulju nije jedini smrtni slučaj na radnom mestu u poslednja dva dana.

Atmosferu u kojoj se ovo dešava možda je najbolje opisao u tekstu za “Korera dela Sera”, poznati pisac Klaudio Magris “ najgore nas možda tek čeka u budućnosti kada se necemo bojati smrti od koronavirusa, već kako preživeti”.

Vlada premijera Kontea predviđa otvaranje barova i restorana prvog juna što se mnogim vlasnicima ini predaleko i strahuju da njihov posao neće preživeti.

Juče su protestovali na glavnom trgu u Milanu, simbolično izneli su po jednu stolicu iz svojih restorana i sedeli, poštujući obavezu razmaka i nošenje zaštitne maske, ali su ipak kažnjeni su sa po 400 Eura.

”Čudno da vlasti kažnjavaju one koji porotestuju jer nemaju para da nastave svoj rad”, komentarisala je voditeljka TV-7.

Procenjuje se da u Milanu ima oko 7 hiljada barova i restorana i da će, nakon krize, oko 20 odsto njih morati da zauvek zatvori svoj lokal.

Mediji izveštavaju i da je premijer Đuzepe Konte “pod opsadom”, kako se ironično komentariše situacija u kojoj premijer i vlada moraju brzo da daju rešenja kako nastaviti život nakon pandemije.

Prema navodima štampe čak i vladajuća većina se ne slaze o brojnim resenjima.

Ministarka za poljoprivredu Tereza Belanova, zapretila je ostavkom ako se ne reši, odnosno legalizuje status oko 300 hiljada migranata, uticajno udruženje velikih proizvođača “Konfindustrija” insistira na više nepovratnih sredstava umesto kredita za “obeštećenja”, a većina u vladi dostavila je hiljadu amandmana na predlog vlade o tome kako pomoći preduzećima.

”Svađaju se o svemu”, zaključuje list “Hafington Post”.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.