TRAMPOV ČOVEK OD POVERENJA REŠIO DA GA IZNERVIRA: Evo šta je rekao o mešanju Rusa u izbore
Demokrate optužžuju Trampa za politizaciju obaveštajnih služžbi, Foto: AP

vašingtonska previranja

TRAMPOV ČOVEK OD POVERENJA REŠIO DA GA IZNERVIRA: Evo šta je rekao o mešanju Rusa u izbore

Želim jasno da poručim: bez obzira na to šta neko želi da naši obaveštajni podaci odražavaju

Objavljeno: 08:07h

Kandidat američkog predsednika Donalda Trampa za direktora nacionalnih obaveštajnih službi Džon Retklif rekao je na pretresu o potvrdi svoje nominacije u Senatu da veruje da se Rusija mešala u prethodne predsedničke izbore u SAD i da bi to mogla da ponovo pokuša da uradi.

Republikanski kongresmen iz Teksasa naglasio je da će obezbediti obaveštajne podatke bez partijske pristrasnosti, predrasuda ili političkog uticaja.

Retklif, koji je Trampov politički pristalica, pokušao je da umanji zabrinutost demokrata da bi mogao da popusti pod političkim pritiskom predsednika, koji često odbacuje zaključke obaveštajne zajednice s kojima nije saglasan, prenosi AP.

- Želim jasno da poručim: bez obzira na to šta neko želi da naši obaveštajni podaci odražavaju, ja ću, ako moja nominacija bude potvrđena, obezbediti podatke koji nisu izmenjeni niti je na njih uticao spoljni priisak - rekao je Retklif pred senatskim Odborom za obaveštajna pitanja, prenosi Glas Amerike.

On je najavio i da će biti usredsređen na istragu o poreklu pandemije korona virusa, što je od ključne važnosti za Trampa i druge zvaničnike administracije koji su u javnosti izneli teoriju da je Kovid-19 možda potekao iz kineske laboratorije.

Demokrate optužuju Trampa za politizaciju obaveštajnih službi i tendenciju da imenuje zvaničnike koji su mu lojalni, bez obzira na kvalifikacije.

Vodeći demokrata u Odboru, senator iz Virdžinije Mark Vorner izrazio je na početku pretresa skepticizam u pogledu Retklifove nominacije.

"Spreman sam da vam pružim šansu na ovom pretresu, ali ne vidim šta se promenilo od prošlog leta kada je predsednik odlučio da povuče vašu nominaciju", rekao je Vorner.

Vorner je govorio o odlasku najmanje šestoro obaveštajnih zvaničnika koji su otpušteni ili su napustili položaj nakon što je Den Kouts otišao s položaja direktora nacionalnih obaveštajnih službi.

Među njima je i generalni inspektor obaveštajne zajednice Majkl Etkinson, koji je prvi informisao Kongres o prijavi uzbunjivača koja je dovela do odluke o Trampovom opozivu.

- Zbog tih otkaza i prinudnih odlazaka u vrhu obaveštajne zajednice, Kancelarija direktora obaveštajnih službi je ostala bez lidera potvrđenih u Senatu - rekao je Vorner.

Tramp je od tada postavio Ričarda Grenela, ambasadora u Nemačkoj i specijalnog izaslanika Bele kuće za pregovore Beograda i Prištine, za vršioca dužnosti direktora i nastavio sa promenama u obaveštajnoj zajednici.

Pretres o potvrdi nominacije Retklifa održan je devet meseci nakon što ga je Tramp prvi put kandidovao za položaj direktora obaveštajnih službi, a zatim iznenada odlučio da povuče tu kandidaturu.

Odluku je doneo posle kritika senatora iz obe stranke da Retklif, koji je žestoko branio Trampa tokom istrage o Rusiji, nije kvalifikovan da nadgleda 17 američkih obaveštajnih službi.

Predsednik je neočekivano imenovao Retklifa za isti položaj u februaru.

Pretres u Senatu je prvi od promena u obaveštajnoj zajednici i pod novim drastičnim pravilima o fizičkom distanciranju uvedenim da bi se članovi Kongresa zaštitili od koronavirusa.

U sali nije bilo mnogo učesnika, a članovima Odbora je savetovano da pretres prate iz svojih kancelarija što je više moguće.

Pretres će takođe biti test za Senat, gornji dom Kongresa, koji se u ponedeljak vratio sa pauze, da bezbedno radi u periodu kada broj zaraženih u području Vašingtona i dalje raste.

Predstavnički dom je još na pauzi, a predsedavajuća Nensi Pelosi prenela je da joj je glavni lekar na Kapitol hilu rekao da još nije bezbedno za članove donjeg doma Kongresa da se vrate na posao.

Retklif je pre nego što je izabran za kongresmena bio gradonačelnik Hita u Teksasu i tužilac u jednom od okruga u toj saveznoj državi. Prošle jeseni je bio član Trampovog tima za proces opoziva, a bio je poznat i po žestokom ispitivanju svedoka tokom pretresa u Predstavničkom domu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.