ZBOG JEDNE STVARI KINEZI SU SAKRILI PODATKE O KORONI: Vašington optužio Peking da je profitirao na virusu!
Kineska vlada je to pokušala da prikrije, objedinjujući svoje trgovinske podatke za januar i februar, Foto: Profimedia

koronavirus

ZBOG JEDNE STVARI KINEZI SU SAKRILI PODATKE O KORONI: Vašington optužio Peking da je profitirao na virusu!

U januaru je, prema izveštaju, Kina povećala uvoz hirurških maski za lice za 278 procenata

Objavljeno:

Američki zvaničnici veruju da je Kina sakrila ozbiljnost epidemije koronavirusa da bi prikupila i sačuvala za sebe medicinske zalihe.

Obaveštajni izveštaj američkog Ministarstva za unutrašnju bezbednost, u koji je uvid imao AP, tvrdi da je Kina prikrila obim epidemije korona virusa i koliko je zarazna bolest, kako bi za sebe obezbedila zalihe medicinskih potrepština, potrebnim za odgovor na nju.

Kineski lideri početkom januara namerno su prikrili ozbiljnost pandemije u svetu, navodi se u izveštaju od 1. maja.

"Dalje procenjujemo da li je kineska vlada pokušala da sakrije svoje akcije negirajući da su postojala ograničenja izvoza i da su obmanjivali i odložili pružanje svojih podataka o trgovini", dodaje se u izveštaju.

U januaru je, prema izveštaju, Kina povećala uvoz hirurških maski za lice za 278 procenata, hirurških uniformi za 72 procenta i hirurških rukavica za 32 procenta. U međuvremenu, smanjila je globalni izvoz mnoštva medicinskih proizvoda: hirurške rukavice za 48 procenata, hirurške uniforme za 71 procenat, maske za lice za 48 procenata, respiratore za 45 procenata, intubatorske setove za 56 procenata, toplomere za 53 procenta i vatu i tampone za 58 procenata.

Kineska vlada je to pokušala da prikrije, objedinjujući svoje trgovinske podatke za januar i februar, kaže se u izveštaju i dodaje da je istovremeno odlagala objavljivanje podataka o trgovini.

Izveštaj kaže da je Peking u januaru ove godine, pre nego što je sa Svetskom zdravstvenom organizacijom podelio sve detalje o novom izbijanju korona virusa, dramatično povećao uvoz i smanjio izvoz sanitetskog materijala.

Otkriće dolazi nakon što je Trampova administracija pojačala kritike prema Kini, a državni sekretar Majk Pompeo rekao u nedelju da je ta zemlja odgovorna za širenje bolesti i da prihvati krivicu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.