KRIZA KAKVA NIJE VIĐENA OD 1945. GODINE: Nemci gube 15 milijardi nedeljno, trebaće im godine i godine da se oporave
Nemačkoj ekonomiji će biti potrebno 8 godina da se oporavi, Foto: EPA/Ronald Wittek

zbog pandemije koronavirusa

KRIZA KAKVA NIJE VIĐENA OD 1945. GODINE: Nemci gube 15 milijardi nedeljno, trebaće im godine i godine da se oporave

Očekuje se da će Nemačka izgubiti između pet i 10 procenata svog BDP-a do kraja 2020. godine

Objavljeno: 13:28h

Nemačka ekonomija nastavlja da se smanjuje, gubeći 15 milijardi evra (16,6 milijardi dolara) nedeljno zbog recesije koju je prouzrokovao Covid-19, navodi se u novom izveštaju. Upozorava se da će biti potrebno najmanje osam godina da se zemlja oporavi od toga.

Očekuje se da će Nemačka izgubiti između pet i 10 procenata svog BDP-a do kraja 2020. godine, napisala je u nedavnom izveštaju nemačka filijala američke konsultantske firme "Mekinzi i kompani".

Ekonomija se u aprilu smanjila za 25 procenata u odnosu na prethodnu godinu, što iznosi gubitak otprilike 15 milijardi EUR (16,6 milijardi USD) nedeljno.

Nemačka gubi milijarde na nedeljnom nivou
Nemačka gubi milijarde na nedeljnom nivoufoto: EPA/OMER MESSINGER

Analitičari iz "Mekinzija" upozorili su da će se nemačka ekonomija 2028. godine vratiti na nivo pre pandemije, ako zemlja sprovede strukturne reforme prema većoj automatizaciji i upotrebi veštačke inteligencije u industriji.

- Inače povratak prvobitnom modelu rasta više neće biti izvodljiv u ovoj deceniji - kaže se u izveštaju.

- Čak i ako na nivou države stopirana proizvodnja kao u Italiji ili Španiji bude izbegnuta, već postaje očigledno da će posledice pandemije u određenim dimenzijama prevazići one finansijske krize iz 2008/2009.

Prema Mekinzijevim procenama, kriza izazvana pandemijom zahvatila je do devet miliona radnika, što je „sedam puta više nego u jeku finansijske krize 2008-2009“.

Peter Altmajer
Peter Altmajerfoto: EPA/Clemens Bilan

Mračne prognoze firme odgovaraju trezvenom tonu nemačke vlade. Ranije ove nedelje, ministar ekonomije Peter Altmajer upozorio je da će ta zemlja "doživeti najgoru recesiju u istoriji savezne republike", osnovane ubrzo nakon Drugog svetskog rata.

- Efekti pandemije koronavirusa gurnuće našu ekonomiju u recesiju nakon desetogodišnjeg rasta - rekao je Altmaier.

Kriza je loše pogodila i susednu Francusku, gde je premijer Eduar Filip prošlog meseca prognozirao da će ta zemlja doživeti svoju najgoru recesiju od 1945.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.