ZAPAD BRUTALNO NAPAO KINU: Tvrde da PEKING STOJI IZA PANDEMIJE, ovo su DETALJI!
Laboratorija u Vuhanu, Foto: EPA/Shepherd Zhou

dokument ima 15 stranica

ZAPAD BRUTALNO NAPAO KINU: Tvrde da PEKING STOJI IZA PANDEMIJE, ovo su DETALJI!

Tvrdi se da je vlada ućutkala svoje najglasnije kritičare i izbacila bilo koji skepticizam u vezi sa postupanjem sa hitnim slučajevima sa interneta

Objavljeno: 13:11h

Kina je lagala o prenošenju koronavirusa sa čoveka na čoveka, izazvala je nestanak uzbunjivača i odbila da pomogne nacijama da razviju vakcinu, otkriva obaveštajni dosije koji je procurio u javnost, tvde zapadni mediji!

Dokument na 15 stranica koji je sastavio savez "Five Eyes" označava tajnovitost Pekinga zbog pandemije kao 'napado na međunarodnu transparentnost' i ukazuje na taktiku zataškavanja koju je naredio režim rasporedio.

Tvrdi se da je vlada ućutkala svoje najglasnije kritičare i izbacila bilo koji skepticizam u vezi sa postupanjem sa hitnim slučajevima sa interneta.

Kina se u potpunosti našla na udaru zbog suzbijanja razmera svog ranog izbijanja pandemije, što nije omogućilo drugim zemljama da reaguju pre nego što je bolest pogodila njih.

Dosije otkriva da navodno Kina stoji iza pandemije koronavirusa
Dosije otkriva da navodno Kina stoji iza pandemije koronavirusafoto: EPA/Shepherd Zhou

"Five eyes" - udruživanje obaveštajnih podataka od strane SAD-a, Velike Britanije, Kanade, Australije i Novog Zelanda - objavilo je svoju ocenu administracije Si Đinpinga u memorandumu koji je dobio australijski "Saturday Telegraph".

Inicijalna kapisla je fajl koji pokazuje da su zapadne obaveštajne agencije pronašle dokaze iz kojih je virus nastao na Institutu za virusologiju u Vuhanu, u neposrednoj blizini morske pijace, odakle je virus potekao kako je Kina rekla.

Obaveštajni zvaničnici pronašli su niz prikrivanja od strane kineske vlade, uključujući "poricanje smortonosnog prenošenja sa čoveka na čoveka“, ćutanje ili „nestajanje“ istraživača koji su pokušali da podignu uzbunu, skrivanje ili uništavanje dokaza o izbijanju i odbijanje da predaju žive uzorke virusa drugim zemljama kako bi im se omogućilo da razviju vakcine.

List je takođe izvestio o partnerstvu između kineskih i australijskih laboratorija gde je sprovedeno istraživanje povezano sa koronavirusom dobijenim od šišmiša koji nije mogao da se izleči.

Pitanje svih pitanje je da li se virus pojavio na pijaci u Vuhanu ili je pušten iz laboratorije
Pitanje svih pitanje je da li se virus pojavio na pijaci u Vuhanu ili je pušten iz laboratorijefoto: EPA/Shepherd Zhou

Kinesko prikrivanje ozbiljnosti epidemije može se pratiti do početka decembra, otkriva dosije.

Kina je imala "dokaze o prenošenju sa čoveka na čoveka od početka decembra", otkrili su obaveštajci, ali nastavila je da negira da se virus širi na taj način sve do 20. januara.

"Uprkos dokazima o prenošenju sa čoveka na čoveka od početka decembra, vlasti NRK-a negiraju ga do 20. januara", navodi se.

„Svetska zdravstvena organizacija radi isto. Ipak, zvaničnici na Tajvanu izrazili su zabrinutost već 31. decembra, kao i eksperti u Hong Kongu 4. januara.'

Izveštaj otkriva da je Kina od 31. decembra počela da cenzuriše vesti o virusu na pretraživačima, brišući izraze kao što su „varijacije SARS-a, pijaca morske hrane u Vuhanu i "Nepoznata upala pluća “.

Laboratorija u Vuhanu
Laboratorija u Vuhanufoto: EPA/Shepherd Zhou

Dana 3. januara, Kineska nacionalna zdravstvena komisija tada je, kako se izveštava, naredila uništenje uzoraka virusa i izdala "naredbu o neobjavljivanju" o virusu.

Radovi ističu da je Kina uvela zabrane putovanja ljudima koji putuju širom zemlje, ali nastavila je da govori da su zabrane putovanja po ostatku sveta nepotrebne.

"Milioni ljudi napuštaju Vuhan nakon izbijanja i pre nego što je Peking zaključao grad 23. januara", piše u tekstu, prenosi "The Telegraph".

'Hiljade lete u inostranstvo. Kroz februar, Peking pritiska SAD, Italiju, Indiju, Australiju, susede iz jugoistočne Azije i druge da se ne zaštite preko putničkih ograničenja, čak i pošto NRK preporučuje stroga ograničenja, ostanke u kućama."

Kina je navodno ućutkala uzbunjivače
Kina je navodno ućutkala uzbunjivačefoto: EPA/Shepherd Zhou

Lekari i naučnici koji su pokušali da podignu uzbunu zbog virusa i postupanja Kine sa njim takođe su nestali ili kažnjeni, prema dokumentima.

Huang Jan Ling, istraživač sa Instituta za virusologiju Vuhan i za kog se mislilo da je nulti pacijent za globalnu pandemiju, misteriozno je nestao i njena biografija je obrisana sa sajta laboratorije.

Institut je negirao da je ona nulti pacijent i rekao da je živa, ali od tada se nije čulo za nju.

Izveštava se da su drugi uzbunjivači, uključujući biznismena Fang Bin, advokata Čen Ćiši i bivši novinar državne televizije Li Zehu, držani u vansudskim pritvorskim centrima zbog javnog iznošenja stavova o odgovornosti Kine za pandemiju.

Dosije pokazuje neko neslaganje između nacija "Five eyes" oko toga da li je virus nastao u laboratoriji u Vuhanu ili na na pijaci morskih proizvoda, preneo je "Telegraph".

Navodno je Kina unuštila izdvojene molekule virusa
Navodno je Kina unuštila izdvojene molekule virusafoto: EPA/Shepherd Zhou

Tvrdi se da su države ispitivale mogućnost da je virus procurio sa Instituta za virusologiju u Vuhanu, sa nekoliko studija koje je vodio naučnik dr Ši Žengli koje su označene kao zabrinjavajuće u izveštaju.

U dosijeu se navodi da su Žengli i njen tim vodili istraživanje u laboratoriji smrtonosnog virusa dobijenog od slepog miša, pri čemu je najmanje jedan uzorak virusa bio 96-postotni genetski podudaran sa COVID-19.

Trump je ove sedmice rekao da je video dokaze da je koronavirus možda stvoren u kineskoj laboratoriji.

'Da, jesam. Da, jesam", rekao je Trump na pitanje da li je video dokaz da virus potiče iz instituta.

Nije otkrio koji su dokazi potvrđivali njegove sumnje.

Navodno je Australija pomagala istraživanja u Vuhanu
Navodno je Australija pomagala istraživanja u Vuhanufoto: EPA/YUAN ZHENG

Međutim, Australija je ostala pri stavu da je virus najverovatnije došao sa sa pijace živih životinja u Vuhanu i poručeno je je da postoji samo 5 odsto šanse da je nastao u laboratoriji.

Veze države Australije sa laboratorijom takođe su dokumentovane u dosijeu, prenosi The Telegraph.

Telegraf je objavio da je australijska vlada je obučila i finansirala ključne naučnike Instituta za virusologiju u Vuhanu, kao deo stalnog partnerstva između CSIRO-a i Kineske akademije nauka.

Članovi tima radili su u australijskoj laboratoriji za zdravlje životinja CSIRO-a gde su vršili istraživanje smrtonosnih patogena na živim slepim miševima.

U aprilu je otkriveno da je institut za virusologiju u Vuhanu dobio 3,7 miliona dolara od američke Vlade i da je nastavio istraživanje na slepim miševima.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.