PUTIN JE ZBOG OVOG JAKO LJUT, ALI NEĆE NIŠTA DA IM KAŽE! 1 detalj u Hramu u Rusiji je šokirao predsednika!
Vladimir Putin, Foto: EPA/ALEXEI DRUZHININ

ne želi

PUTIN JE ZBOG OVOG JAKO LJUT, ALI NEĆE NIŠTA DA IM KAŽE! 1 detalj u Hramu u Rusiji je šokirao predsednika!

Crkva vaskrsenja Hristovog podignuta je dobrovoljnim prilozima u parku "Patriot"

Objavljeno:

Mozaik sa likovima najviših funkcionera Rusije, uključujući predsednika Vladimira Putina, za crkvu Oružanih snaga Rusije posvećenu Hristovom vaskrsenju, biće prepravljen u ateljeu, a slike političara uklonjene, izjavio je predsednik Sinodalnog odeljenja za saradnju sa Oružanim snagama Moskovske patrijaršije, episkop klinski Stefan (Privalov).

- Mozaik sa likom Vladimira Putina nije bio u hramu. On se sada prerađuje u ateljeu u kojem je rađen. Što se tiče osvećenja, datum se za sada ne zna. Za 6. maj zakazana je svečana ceremonija predaje izvršenih radova na glavnom hramu Oružanih snaga Rusije - rekao je episkop Stefan.

Sveštenik je objasnio da je Vladimir Putin bio protiv postavljanja ovog mozaika i umetnički savet oslonio se na ovaj stav prilikom odlučivanja o zameni panoa.

- Sve u svemu, ovo je pravi pristup, tako da se moramo složiti sa mišljenjem prvog čoveka države - objasnio je episkop Stefan.

Predsednik Stručnog saveta za crkvenu umetnost, arhitekturu i restauraciju Ruske pravoslavne crkve protojerej Leonid Kalinjin izjavio je ranije da Stručni savet smatra da je primereno da se u glavnom hramu Oružanih snaga Rusije postave mozaici koji prikazuju visoke zvaničnike države i Josifa Staljina.

Episkop Stefan nakon toga je istakao da će Savet doneti odluku o postavljanju mozaika sa likom predsednika Rusije, uzevši u obzir mišljenje samog Putina.

Trenutno se mozaik prepravlja, radi se još jedna priča, posle čega će biti postavljen u glavnom hramu Oružanih snaga Rusije.

Crkva vaskrsenja Hristovog, glavni hram Oružanih snaga Rusije, podignut je dobrovoljnim prilozima u parku "Patriot" u Podmoskovlju povodom 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu.

Na teritoriji hrama planira se izrada galerije „Put sećanja“. NJena dužina je 1.418 koraka, prema broju dana Drugog svetskog rata. Tamo će se, takođe, nalaziti podaci i fotografije o više od 33 miliona učesnika rata.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.