DA LI JE OVAJ GRAD U KINI NOVI VUHAN? Situacija je DRAMATIČNA!
Foto: EPA / ROMAN PILIPEY

drugi talas?

DA LI JE OVAJ GRAD U KINI NOVI VUHAN? Situacija je DRAMATIČNA!

U Kini se svakodnevni život uglavnom vratio u normalu, grafikon novih slučajeva zaraze od početka aprila je konstantan, gotovo na nuli, kako pokazuje aktuelna grafika američkog Univerziteta Džons Hopkins.

Objavljeno: 09:59h

Ali, stižu vesti o novim slučajevima u pokrajini Heilongjiang, na severoistoku Kine, zbog kojih se među stanovništvom širi strah od „novog talasa“ zaraze. „Potpuno je jasno, Heilongjiang se razvija u novi Hubei" (pokrajina u kojoj je Vuhan, prim. ur.), izjavio je jedan stanovnik s jugozapada te pokrajine za Deutsche Welle. U najvećem gradu pokrajine Hubei, Vuhanu, počela je epidemija krajem 2019. godine.

Više žarišta u Heilongjiangu

Od sredine aprila je po navodima državne zdravstvene komisije pokrajine Heilongjiang u više gradova registriovan prostorno i vremenski učestaliji broj slučajeva zaraze, takozvanih klastera ili žarišta zaraze. Trenutno (podaci su od 29. aprila) u toj pokrajini ima 553 potvrđenih slučajeva Kovida-19, od toga 386 slučajeva Kineza koji su se vratili kući iz Rusije.

Nakon objavljivanja vesti da je žarište zaraze postala jedna bolnica u gradu Mudanjiangu 18. aprila vlasti su pooštrile kontrole gradskih četvrti. A 26. aprila su svi stanovnici grada Mudanjianga pozvani da svoje stanove napuštaju samo ako je zaista nužno. Gradska uprava je onlajn objavila uputstvo da svako domaćinstvo odabere osobu „jakog imunosnog sistema“ koja će obavljati kupovinu.

Moguća blokada Mudanjianga

Dalje se u obaveštenju gradske uprave kaže: „Od 27. aprila će gradska uprava slati timove u obilazak koji će kontrolisati pridržavanje discipline. Skupovi s više od tri osobe biće uhapšeni. Elektro-trotineti se više ne smeju koristiti u drumskom saobraćaju.“ Privatni automobili se mogu koristiti samo sa posebnom dozvolom.

I ulazak stanovnika iz drugih delova pokrajine Heilongjiang u grad Mudanjiang je uglavnom zabranjen. Većina prodavnica je zatvorena, izuzeci su samo male trgovine prehrambenih proizvoda i svakodnevnih potrepština.

Jedan stanovnik je izjavio za Deutsche Welle da većina stanovnika sumnja u službene brojke. „Oni ne veruju bezuslovno tim brojkama." I ne zna se hoće li vlasti i kada celi grad staviti u karantin i uvesti zabranu izlaska. „Mi jednostavno ne znamo donose li se takve odluke zbog političkih razloga ili na osnovu naučnih činjenica.“

Pogođen i glavni grad pokrajine Harbin

Kako pišu Pekinške narodne novine, i u glavnom gradu pokrajine Harbinu koji ima oko deset miliona stanovnika registrovano je više žarišta infekcije oko bolnica. U jednom slučaju je jedan 87-godišnji pacijent za samo nekoliko dana zarazio 78 osoba, tako da je druga po veličini bolnica u gradu Harbinu morala da bude privremeno zatvorena.

U Harbinu dosad očito nisu uvedene tako stroge mere kao u Mudanjiangu. Jedan stanovnik koji se predstavio kao Li izjavo je za DW: „Mesni odbori sad izdaju legitimacije u koje stanovnici moraju staviti svoju fotografiju. Legitimaciju moraju pokazati kad žele da uđu u svoju stambenu četvrt, ali moj utisak je da se to dosad ne kontroliše jako strogo. Lokalne pijace još rade, pri čemu gotovo svi na ulici nose zaštitne maske.“

Za razliku od Huanga iz Mudanjianga, Li ima poverenja u vlasti. „Mislim da u Harbinu vlasti drže stanje pod kontrolom. Zašto bi falsifikovale podatke o Kovidu-19? To bi samo još više naštetilo ugledu vlade."

Nepoverenje prema stanovnicima pokrajine

Ali, stanovnici pokrajine Heilongjiang suočeni su s nepoverenjem iz drugih delova Kine. Huang iz Mudanjianga govori za DW o učestalim negativnim postovima na društvenim mrežama. On strahuje da će stanovnici Heilongjianga sad teže naći posao u drugim delovima zemlje. Jednog njegovog poznanika koji je u vreme vrhunca epidemije radio od kuće šef je prošle nedelje odmah poslao kući kad se pojavio na radnom mestu u susednoj pokrajini Šendong.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.