OVAJ ČOVEK JE IZDAO NAREDBU DA SE SRUŠI MALEZIJSKI AVION U UKRAJINI? On je jako blizak PUTINU! (FOTO)
Odmotava se klupko pada aviona, Foto: EPA/ANASTASIA VLASOVA

SLEDI LI VELIKI SKANDAL?

OVAJ ČOVEK JE IZDAO NAREDBU DA SE SRUŠI MALEZIJSKI AVION U UKRAJINI? On je jako blizak PUTINU! (FOTO)

No, to ne znači da je Burlaka dao naređenje za rušenje aviona. Ali, njegova je odgovornost u davanju tako sofisticirane opreme pobunjenicima koji su zatim, kako se procjenjuje, delovali samostalno i zamenili putnički avion za teretni avion ukrajinske vojske.

Objavljeno:

Klupko se malo pomalo odmotava. Rusija je u martu 2014. godine anektirala Krim i zatim svim snagama pomogla pobunu na istoku Ukrajine protiv nove vlade u Kijevu.

I onda je 17. jula te godine protivvazdušnom raketom BUK iznad dela Ukrajine pod kontrolom pobunjenika srušen avion Malaysia Airlines, let MH17. Poginulo je svih 298 putnika i članova posade. Među njima je bilo 193 Holanđana je Den Haag preuzeo međunarodnu istragu.

Ukrajina je tvrdila da su ga srušili pobunjenici uz rusku pomoć, Moskva je porekla, a međunarodna istraga je nastavljena. U utorak je Bellingcat, privatna firma koja istražuje zločine, korupciju, tajne operacije ali koristeći samo otvorene izvore, objavila informaciju koja bi mogla dovesti do ozbiljne prekretnice u istrazi. Do sada se u se pokazali vrlo uspešnima, upravo su oni otkrili identitet atentatora na bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja i njegovu kćer Juliju u Ujedinjenoj Kraljevini. Njihov je nalazi potvrđen, reč je o dva pripadnika vojne obaveštajne službe GRU.

Bellingcat je sada razotkrio identitet "Vladimira Ivanoviča" koji se stalno spominjao u razgovorima pobunjenika s ruskom stranom. Uspoređujući glas tog tajnog lika s glasovima pripadnika ruske tajne službe FSB koji se pojavljuju u medijima, došli su do nepobitnog zaključka: to je general Andrej Burlaka, četvrti u zapovednom nizu agencije ispod predsednika Vladimira Putina kojem direktor FSB-a, Aleksandr Bortnikov, direktno odgovara.

Burlaka je direktor operacija. On je bio u Rostovu na Donu, gradu u kojem se nalazi štab iz kojeg ruske snage kontrolišu zbivanja u pobunjenim delovima Ukrajine, upravo u doba rušenja aviona. Preciznije, došao je 15. jula, a otišao 18. Osim Bellingcata, do istovrsne su informacije, prenosi londonski The Times, došli i ruski program BBC-a te ruska verzija Bellingcata, The Insider.

foto: Printscreen

General Burlaka je u to vreme bio zadužen za dostavu ruskog oružja ukrajinskim pobunjenicima u Donjecku i Luhansku. Naime, u prvom su valu oružje pobunjenicima slali i GRU i FSB što je dovodilo do preklapanja i nekoordinacije. Burlaka je poslan kako bi uredio taj proces pa je u junuFSB u potpunosti preuzeo naoružavanje pobunjenika.

Već se ranije znalo da taj posao kontrološe “Vladimir Ivanovič”. Bellingcat izvodi zaključak: "S obzirom na tako presudnu ulogu, bilo bi nemoguće da tako velika grupacija vojne opreme - raketni bacač Buk i prateća vozila - pređe granicu u jutarnjim satima 17. juna bez direktnog odobrenja “Vladimira Ivanoviča“. Može se stoga zaključiti da je ta osoba imala ključnu ulogu u zapovednom lancu raspoređivanja Buk-a u Ukrajini, a samim tim i za rušenje MH17”. Što povezuje sam vrh ruske vlasti s rušenjem aviona.

No, to ne znači da je Burlaka dao naređenje za rušenje aviona. Ali, njegova je odgovornost u davanju tako sofisticirane opreme pobunjenicima koji su zatim, kako se procjenjuje, delovali samostalno i zamenili putnički avion za teretni avion ukrajinske vojske. Naime, nedugo nakon što je malezijski avion nestao s radara zabeležena je poruka: “Upozorili smo vas, dalje od našeg neba”. Izrekao ju je pukovnik Igor Girkin, Rus, ministar odbrane samoprozvane Donjecke Narodne Republike u doba rušenja aviona.

Ove će informacije Moskva sasvim razumljivo proglasiti netočnima, ali ne treba dvojiti da će ih koristiti nizozemski istražitelji.

General Burlaka rođen je na krajnjem istoku Rusije, u gradu Sovjetski Gavan u pokrajini Habarovsk. Taj grad gleda ravno na Japan. Služio je u ruskim trupama u Afganistanu i to na granici s Iranom. Nakon raspada SSSR-a je diplomirao na akademiji FSB-a i bio raspoređen u Habarovsk da bi se zatim uspinjao u sustavu sve do sadašnje pozicije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Euractiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.