OVO NEĆE NA DOBRO DA IZAĐE! Britiš ervejz otpušta 12.000 radnika, a to je samo početak
Britiš ervejz sada ima 42.000 zaposlenih, Foto: EPA/ANDY RAIN

koronavirus

OVO NEĆE NA DOBRO DA IZAĐE! Britiš ervejz otpušta 12.000 radnika, a to je samo početak

Ovo su vrlo bolne, ali neophodne mere

Objavljeno:

Aviokompanija Britiš ervejz predviđa ukidanje do 12.000 radnih mesta zbog trajnog uticaja novog koronavirusa na njenu aktivnost, saopštila je matična kuća kompanije, grupa IAG.

Špansko-britanska Grupa IAG koja između ostalih ima i aviokompanije Iberia i Vueling navela je da je ta odluka doneta zbog činjenice da će biti potrebno više godina do povratka vazdušnog saobraćaja na normalu.

Britiš ervejz sada ima 42.000 zaposlenih.

"Piloti Britiš ervejza i osoblje su očajni ovom objavom, neočekivanom od aviokompanije koja je govorila da je u dovoljno dobrom stanju da se suoči sa vihorom koji izaziva Kovid i odbila svaku pomoć vlade", napisao je na Tviteru Brajan Straton, generalni sekretar sindikata pilota Britiš ervejza Balpa.

IAG je već upozorio da je redukcija zaposlenih neizbežna zbog krize koja parališe aviosaobraćaj i zbog koje je prizemljena skoro cela flota te kompanije.

Ova špansko-britanska grupa nije jedina koja ima teškoće, skandinavska aviokompanija SAS ranije danas objavila je da će otpustiti 5.000 zaposlenih.

IAG je navela da je počela konsultacije sa sindikatima oko otpuštanja. Ona je podsetila da je 22.600 zaposlenih te kompanije stavljeno u stanje delimične nezaposlenisti i time je moglo da koristi mehanizam prema kome vlada plaća 80 odsto njihovih plata.

Britiš ervejz sada obavlja samo mali broj letova sa londonskog aerodroma Hitrou u odnosu na preko 300 dnevno u proseku u normalna vremena. Za april i maj kapacitet je pao 94 odsto.

"Poslednjih nedelja izgledi za sektor avijacije su se pogoršali i treba da delujemo sada", rekao je Aleks Kruz šef Britiš ervejza u pismu zaposlenim.

On je rekao da kompanija sama mora da prevaziđe krizu, da nema plana pomoći vlade za Britiš ervejs i da ne mogu da očekuju od poreskih obveznika da na neodređeno vreme finansiraju plate zaposlenih.

Aviokompanija Izidžet je dobila zajam od 600 miliona funti od države dok Virdžin Atlantik pritiska vladu da ga podrži, a osnivač te aviokompanije Ričard Brenson traži sredstva da je spase.

Islandska aviokompanija Ajslander otpušta 2.000 ljudi

Islandska aviokompanija "Ajslander" objavila je danas da otpušta 2.000 zaposlenih zbog ozbiljnih posledica pandemije novog korona virusa na sektore avijacije i putovanja.

"Da bi se suočili sa situacijom, grupa Ajslander preduzima opsežne mere, uključujući znatno smanjenje broja zaposlenih i promene u organizacionoj strukturi", saopštila je kompanija u vreme zdravstvene krize koja pogađa avionska putovanja i "nepredvidive budućnosti".

Kako se navodi kompanija se priprema "na produžen period minimalnih operacija".

Danas objavljena otpuštanja pogađaju pre svega članove posade, službe održavanja i zemaljske operacije.

Većina zaposlenih koja ostaje nastaviće da radi sa smanjenim radnim vremenom, a oni koji rade sa punim radnim vremenom moraju da prihvate smanjenja plate, navela je kompanija.

"Ovo su vrlo bolne, ali neophodne mere", navode se reči generalnog direktora kompanije Bogija Nilsa Bogasona.

"Uprkos znatnom smanjenju broja naših zaposlenih zadržavamo neohodne osnovne operacije i održavamo potrebnu fleksibilnost da brzo odgovorimo kada tražnja počne da raste", dodao je on.

U 2018. godini kompanija "Ajslander" je imala oko 4.600 zaposlenih i prevezla je 4,4 miliona putnika, navedeno je u saopštenju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.