BRAZILSKI PREDSEDNIK POD ISTRAGOM: Šok saznanja dospela u javnost
Žair Bolsonaro želeo da se meša u policijske istrage, Foto: AP

pukla bruka

BRAZILSKI PREDSEDNIK POD ISTRAGOM: Šok saznanja dospela u javnost

Optužbe protiv Bolsonara izneo je Serhio Moro, popularni borac protiv korupcije.

Objavljeno:

Najviši brazilski sud odobrio je istragu navoda da je predsednik Žair Bolsonaro želeo da se meša u policijske istrage. Ta odluka pojačava pritisak na Bolsonara, koji je pod pritiscima zbog postupanja sa pandemijom koronavirusa i nadolazećom ekonomskom krizom.

Optužbe protiv Bolsonara izneo je Serhio Moro, popularni borac protiv korupcije.

Morov postupak usledio je nakon Bolsonarove odluke da smeni šefa brazilske savezne policije, što je Moro opisao kao "političko uplitanje" u oblast za koju je rekao da bi trebalo da bude pod nadzorom ministarstva pravde.

Tokom konferencije za novinare, Moro je rekao da je jedini razlog što je Bolsonaro želeo da postavi novog šefa policije zato što je želeo nekoga na tom položaju nad kojim bi imao uticaj.

"Predsednik je više puta rekao da želi nekoga sa kim bi mogao lično da bude u kontaktu, koga bi mogao direktno da zove, od koga može da prima informacije, obaveštajne izveštaje", rekao je.

Ne navodeći detalje, Moro je takođe istakao da je do promene došlo zato što je Bolsonaro bio „zabrinut zbog nerešenih predmeta pred Vrhovnim sudom“.

Moro je takođe negirao potpisivanje ili čak saznanja o službenom biltenu kojim je najavljena smena šefa policije.

Brazilski državni advokat zatražio je od Vrhovnog suda da otvori istragu o navodima koji bi mogli implicirati da je Bolsonaro učestvovao u ometanju rada ministarstva pravde, a kasno u ponedeljak javljeno je da federalna policija ima 60 dana da ispita taj slučaj.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.