OTKRIVENA VELIKA GREŠKA NEMAČKE: Ovi podaci pokazuju kako je zaista tekla pandemija u toj zemlji!
Ilustracija, Foto: EPA / NACHO IZQUIERDO

nova saznanja

OTKRIVENA VELIKA GREŠKA NEMAČKE: Ovi podaci pokazuju kako je zaista tekla pandemija u toj zemlji!

U nemačkoj javnosti i među političarima to je raspalilo raspravu

Objavljeno:

Poslednji podaci i proračuni Instituta Robert Koh, ključne nemačke medicinske institucije u pandemiji koronavirusa, pokazuju da je vrhunac širenja infekcije u Nemačkoj bio 18. marta, pet dana pre nego što su se centralne vlasti i savezne pokrajine dogovorile uvesti stroge mere distanciranja građana.

U nemačkoj javnosti i među političarima to je raspalilo raspravu o tome koliko se politika u pandemiji mogla osloniti na virologe, koji kao naučnici funkcionišu na drugačiji način od političara.

Mnogi istaknuti nemački političari, poput premijera najmnogoljudnije pokrajine Nordrhein-Westfalen Armin Laschet i ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer, požalili su se da su medicinski stručnjaci znali često menjati mišljenje, pozivajući se stalno na nove podatke i saznanja.

U nauci je to uobičajeno, no za neke političare koji su pokušavali odrediti kakve mere uvesti kako bi se zaustavilo širenje zaraze to je bilo izluđujuće. Laschet je o tome govorio u popularnom talk showu voditeljke Anne Will, koji je rekao da je “za političare jako teško kada stručnjaci svakih par dana promene mišljenje”.

U svakom slučaju, novi podaci Instituta Robert Koh sugerišu da je vrhunac širenja koronavirusa u Nemačkoj dosegnut pre nego što je 23. marta na snagu stupio potpuni karantin. Stručnjaci iz instituta su do tog zaključka došli na temelju u međuvremenu prijavljenih obolelih od covida-19, pa onda računajući unazad i uzimajući u obzir inkubaciju, simptome bolesti i vreme potrebno za potvrdu i registriranje slučajeva, da bi odredili kada se tačno koji pacijent zarazio, piše NDR.

Dosad se u Nemačkoj na razvoj pandemije gledalo u kontekstu prijavljenih zaraženih te bi se datum njihova testiranja odnosno dijagnoze uzimao kao početni pa novi izračuni nude drugačiju sliku. Pokazalo se da je vrhunac zaraze bio dve nedelje ranije nego što se mislilo.

U Nemačkoj su 9. marta zabranjena sva veća okupljanja, zatvaranje vrtića i škola krenulo je 13. marta, a potpuno zatvaranje 22. marta. Po najnovijim podacima Instituta Robert Koh ispada kako je vrhunac infekcijskog talasa bio 18. marta, dakle između zatvaranja škola i uvođenja zatvaranja celog društva.

S druge strane, novi podaci sugerišu i da broj inficiranih pada sporije nego što se dosad smatralo. Naime, iz nekih pokrajina vikendom nisu dolazili podaci o novodijagnostikovanim pacijentima pa je u krivulji koja je izražavala broj zaraženih koji su prijavljeni znalo izgledati kako u Nemačkoj odjednom ima mnogo manje zaraženih nego što ih je bilo. Računanjem od dana zaraze nudi se posve drugačiji tok pandemije, navodi Der Spiegel.

Prema računanju od dana dijagnoze izgledalo je da je broj novih infekcija u dve nedelje pao za 47 posto, dok prema novom računanju, od dana zaraze, ispada kako je pad bio tek 26 posto.

Nemački mediji zaključuju da su izračuni koji su se oslanjali na dan dijagnoze proizvodili “prevrtljive informacije”.

Bilo kao bilo, čini se da će se nastaviti živciranje dela nemačkih političara zbog virologa koji “svakih par dana promene mišljenje”.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.