PROCURELI IZVEŠTAJI O KORONI KOJI BI MOGLI DA UNIŠTE TRAMPA: Vašington post je upravo objavio sve detalje
Tramp je 26. februara javno insistirao na tome da se broj slučajeva „u roku od nekoliko dana smanji na nulu“, a sledećeg dana je rekao „da je to kao čudo, nestaće“, Foto: EPA / Yuri Gripas / POOL

koronavirus

PROCURELI IZVEŠTAJI O KORONI KOJI BI MOGLI DA UNIŠTE TRAMPA: Vašington post je upravo objavio sve detalje

Već 10. marta Tramp je rekao: „Ostanite mirni. To će nestati. " Sledećeg dana, Svetska zdravstvena organizacija proglasila je izbijanje koronavirusa globalnom pandemijom

Objavljeno:

Američke obaveštajne agencije izdale su upozorenja o novom koronavirusu u više desetina klasifikovanih brifinga, pripremljenih za predsednika Trampa u januaru i februaru, dakle u mesecima tokom kojih je nastavio da smanjuje pretnju, tvrde sadašnji i bivši američki zvaničnici, javlja Vašington post.

Ponovljena upozorenja objavljena su u izdanjima predsednikovog dnevnog izveštaja, osetljivog izveštaja koji se priprema pre zore svakog dana i osmišljenog da privuče pažnju predsednika na najznačajnija globalna dešavanja i bezbednosne pretnje.

PDB je već nedeljama - kako je izveštaj poznat - pratio širenje virusa širom sveta, jasno stavio do znanja da Kina skriva informacije o prenosivosti i smrtonosti putem zaraze, i najavljujući moguće teške političke i ekonomske posledice od virusa.

Izgleda da se alarmi nisu uspeli da se upale kod predsednika, koji rutinski preskače čitanje PDB-a i ponekad pokazuje premalo strpljenja za čak i usmeni sažetak koji uzima dva ili tri puta nedeljno, rekli su zvaničnici, koji su govorili, želeći da ostanu anonimn, o klasifikovanom materijalu.

foto: EPA/ERIK S. LESSER

Savet koji su prenele američke špijunske agencije bili su deo šire zbirke zabrinjavajućih signala koji su stigli tokom perioda koji su mnogi službenici za javno zdravstvo i drugi stručnjaci smatrali mogućnošću da spreče epidemiju.

Učestalost spominjanja koronavirusa u PDB-u nije ranije objavljena, a američki zvaničnici su rekli da odražava nivo pažnje uporediv sa periodima kada analitičari prate aktivne terorističke pretnje, prekookeanske sukobe ili druga brzo rastuća pitanja bezbednosti.

Glasnogovornik Bele kuće osporio je tvrdnju da je Tramp sporo reagovao na pretnju virusom.

"Predsednik Tramp se borio protiv ove krize preduzimajući rane, agresivne istorijske akcije za zaštitu zdravlja, bogatstva i blagostanja američkog naroda", rekao je portparol Hogan Gidli. "Proći ćemo kroz ovo teško vreme i pobediti ovaj virus zbog njegovog odlučnog vođstva."

Američki zvaničnici naglasili su da pozivi PDB-a na virus uključuju sveobuhvatne članke o aspektima globalne epidemije, ali i manje stručne stavke koje su trebale držati Trampa i visoke činovnikeu administraciji u toku o zarazi. Verzije PDB-a se takođe dele sa sekretarima kabineta i drugim visokim američkim zvaničnicima.

foto: EPA/Yuri Gripas / POOL

Jedan zvaničnik rekao je da se sredinom januara koronavirus spominje češće, bilo kao jedan od osnovnih članaka izveštaja ili u onome što je poznato kao "glavna ispravka", i da je gotovo sigurno usmeno pokušavao da pridobije Trampovu pažnju.

Prvi veliki korak administracije da zaustavi širenje virusa usledio je krajem januara, kada je Tramp ograničio putovanje između Sjedinjenih Država i Kine, gde se veruje da je virus nastao krajem prošle godine.

Ali Tramp je veći deo februara proveo javno spuštajući tenziju, dok njegova administracija nije uspela da se mobiliše za veće razmere epidemije osiguravanjem zaliha zaštitne opreme, razradom efikasnog dijagnostičkog testa i pripremom planova za karantin velikih delova stanovništva.

Tramp je 26. februara javno insistirao na tome da se broj slučajeva „u roku od nekoliko dana smanji na nulu“, a sledećeg dana je rekao „da je to kao čudo, nestaće“.

U stvarnosti, virus se tada brzo kretao kroz zajednice širom Sjedinjenih Država, šireći se gotovo nekontrolisano u Njujorku i drugim velikim centrima, sve dok guverneri država nisu započeli sa radikalnijim merama, zahtevajući socijalno distanciranje i zatvarajući ogromne sektore ekonomije zemlje.

Već 10. marta Tramp je rekao: „Ostanite mirni. To će nestati".

Sledećeg dana, Svetska zdravstvena organizacija proglasila je izbijanje koronavirusa globalnom pandemijom.

foto: EPA/JUSTIN LANE

Do tada, rekli su zvaničnici, upozorenja u PDB-u i u drugim obaveštajnim izveštajima poprimila su aspekt upornog udaranja bubnjeva. Prvo pominjanje koronavirusa u PDB-u pojavilo se početkom januara, usredsređujući se na ono što je u tom trenutku zabrinjavalo - znakove novog virusa koji se proširio kineskim gradom Vuhan, i očigledne napore kineske vlade da prikrije detalje epidemije.

U narednim nedeljama američke obaveštajne agencije su posvetile dodatne resurse i odeljenja za praćenje širenja koronavirusa. U CIA-i su napori uključivali agencijske centre za Kinu, Evropu i Latinsku Ameriku, kao i odeljenja posvećena transnacionalnim pretnjama zdravlju, saopštili su zvaničnici.

Preliminarna obaveštajna informacija o koronavirusu bila je fragmentarna i nije se bavila izgledima za tešku epidemiju u Sjedinjenim Državama.

Američki obaveštajni službenici, pozivajući se na naučne dokaze, u velikoj meri su odbacili ideju da je virus namerno genetski proizveden. Ali oni i dalje istražuju da li je virus nekako pobegao iz laboratorija za virologiju u Vuhanu, gde je sprovedeno istraživanje prirodnih koronavirusa.

"Pratimo to veoma pažljivo, ali jednostavno ne znamo", rekao je jedan visoki američki obaveštajni zvaničnik.

Upozorenja preneta u PDB-u verovatno će biti fokus bilo koje buduće istrage postupanja Trampove administracije o pandemiji.

David Pries, bivši službenik CIA-e koji je bio šef PDB-a u administraciji Džordža Buša mlađeg, rekao je da čak i ako Tramp ignoriše njegovu brifinge, drugi zvaničnici, uključujući savetnika za nacionalnu sigurnost Roberta O'Brajana, verovatno čitaju materijal i komuniciraju s Trampom svakog dana.

"Činjenica da [Tramp] obavlja samo dva ili tri sastanka nedeljno sa obaveštajnim stručnjacima ne znači da je to jedina izloženost PDB-u koju dobija", rekao je Priess. "On može dobiti najbolje obaveštajne podatke na svetu i opet ne mora doneti dobre odluke na osnovu toga."

Trampovi visoki zdravstveni zvaničnici i savetnici takođe su dostavljali upozorenja o koronavirusu tokom januara i februara, mada su njihove poruke ponekad izgledale zbunjujuće i oprečne.

foto: Youtube printscreen/NBC New York

25. februara, Nensi Mesonnier, direktorka Nacionalnog centra za imunizaciju i respiratorne bolesti, upozorila je javno da se virus širi tako brzo da „moramo biti spremni na značajne poremećaje u našem životu.“

Tramp, koji je tada putovao Indijom, bio je ogorčen onim što je smatrao alarmantnim tonom njenih napomena i njihovim lošim uticajem na američku berzu.

Dva dana kasnije, ministar za zdravstvo Aleks Azar svedočio je pred kongresnim odborom da je rizik za javnost ostao „nizak“ i da će koronavirus „američkom narodu izgledati i osećati se kao jaka sezona gripa u smislu intervencije i pristupa koje ćete videti".

11. marta, uz porast slučajeva u Njujorku i pad berze, Tramp je proglasio nacionalnu vanrednu situaciju i najavio zabranu putovanja iz Evrope, koja je postala novi epicentar izbijanja virusa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Vašington post)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.