OVO SU NAJBOLJE VESTI KOJE SMO ČULI OD POČETKA PANDEMIJE: Da li ovo znači da konačno PRESTAJE?
Ilustracija, Foto: Grad Novi Sad

ITALIJA

OVO SU NAJBOLJE VESTI KOJE SMO ČULI OD POČETKA PANDEMIJE: Da li ovo znači da konačno PRESTAJE?

Najavljeno je da će premijer Italije Đuzepe Konte u ponedeljak saopštiti odluku o merama u narednoj fazi borbe protiv korona virusa u toj zemlji

Objavljeno: 07:48h

U regionu Lombardija, žarištu virusa kovid-19 u Italiji, zabeležen je najmanji broj novih slučajeva obolelih od koronavirusa u poslednjih 50 dana, uoči odluke o daljim koracima italijanske vlade po pitanju popuštanja restriktivnih mera.

Ukupan broj zaraženih u Lombardiji čini oko trećine broja aktivnih slučajeva u Italiji kojih ima oko 105. 000, a u tom regionu od posledica virusa preminula je skoro polovina od oko 26.000 žrtava na Apeninskom poluostrvu.

Nakon 6. marta i 361 novog slučaja u tom danu u Lombardiji je došlo do naglog porasta broja zaraženih, na dnevnom nivou najpre na oko 800, zatim na hiljadu, pa dve hiljade na dan, zbog čega su poslednji podaci za 25. april sa 713 novoobolelih ohrabrujući.

- Konačno, mere koje su na snazi pokazuju rezultate i ako se taj trend nastavi narednih dana to će značiti da smo na dobrom putu - izjavio je predsednik Lombardije Atilio Fontana na konferenciji za novinare.

Lombardija je najgušće naseljen italijanski region sa oko 10 miliona stanovnika, a, prema zvaničnim podacima, prosečan broj pozitivnih na virus kovid-19 u Lombardiji je 6,9 na hiljadu stanovnika, a smrtnih slučajeva 1,3 na hiljadu stanovnika.

U većem delu Italije, kada se izume Lombardija, u proseku je 2,3 zaraženih korona virusom na 1. 000 ljudi, što je trećina u odnosu na Lombardiju, a smrtnih slučajeva je 0,2 na svakih 1. 000 stanovnika.

Naučnici smatraju da su među faktorima koji utiču na širenje virusa i stopu smrtnosti, pored ostalog, gustina naseljenosti, prosečna starost populacije i hronični zdravstveni problemi.

Vlada Italije uvela je početkom marta mere karantina na teritoriji cele zemlje koje su u više navrata produžene kako bi se sprečilo širenje korona virusa, a od 4. maja više od 60 miliona stanovnika Italije trebalo bi da ima veću slobodu kretanja.

Najavljeno je da će premijer Italije Đuzepe Konte u ponedeljak saopštiti odluku o merama u narednoj fazi borbe protiv korona virusa u toj zemlji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.