KIM DŽO JONG NASLEĐUJE DŽONG UNA: Ona je sledeća vladarka Severne Koreje - čelična žena koja krije veliku tajnu!
Kim Džo Jong je verovatna naslednica Kim Džon Una, Foto: EPA/Jorge Silva

Ko je ona?

KIM DŽO JONG NASLEĐUJE DŽONG UNA: Ona je sledeća vladarka Severne Koreje - čelična žena koja krije veliku tajnu!

Kim je bila umešana u uređivanje uspona svog brata kao sledećeg vrhovnog vođe

Objavljeno:

Svet je upravo obišla vest da je vođa Severne Koreje Kim Džong Un preminuo nakon operacije ugrađivanja stenta, a već se pominju mnogi potencijalni naslednici.

Kim Džo Jong je jedno od tih imena. Ona je rođena 1988. godine, najmlađa je ćerka Kim Džong Ila i sestra Kim Džong Una. Članica je Politbiroa i zamenica direktora Odeljenja za propagandu Radničke partije Koreje.

Prošlog meseca ona je dala svoju prvu javnu izjavu, nazvavši Južnu Koreju "uplašenim lavežom pasa", nakon što je Seul protestovao protiv vojne vežbe. A u martu je javno pohvalila Donalda Trampa da je Kimu poslao pismo u kom se nadao održavanju dobrih bilateralnih odnosa ponudivši pomoć u rešavanju pandemije koronavirusa.

- Objavljivanje političkih izjava u ime Kim Jo Džong podvlači njenu centralnu ulogu u režimu - kaže Jongšik Bong, istraživač sa Instituta za severnokorejske studije Univerziteta u Seulu.

- Otkrilo se da joj je Kim Džong Un dozvolio da piše tako jezivu izjavu o Južnoj Koreji jasno je da je spreman da dozvoli svojoj sestri da postane njegov alter ego - rekao je Bong.

Kim je bila umešana u uređivanje uspona svog brata kao sledećeg vrhovnog vođe nakon što je Kim Džong-Il doživeo dva moždana udara 2008. godine, ali severnokorejski državni mediji je nisu spomenuli sve do marta 2014. godine, kada je pratila brata tokom izbora za Vrhovnu narodnu skupštinu.

U međunarodnom okruženju, Jo Džong je imala vidljivo prisustvo tokom diplomatskog procesa režima sa Vašingtonom i Seulom. U matičnoj državi, ona je obavljala ulogu glavnog propagandiste čuvajući Kimovu reputaciju kao vođe dinastije koja je Severnom Korejom vladala tri generacije.

- Ima direktan pristup i snažan uticaj na Kim Džong Una - rekao je Leonid Petrov, specijalista iz Severne Koreje i predavač na Međunarodnom fakultetu za menadžment u Sidneju.

- Ona nije povezana sa njegovim čistkama ili vojnim činovima, ali zna sve o njima. Ona je pouzdana politička ličnost koja pomaže Kimu da zadrži pozitivan javni imidž kada ima posla sa strancima ili Južnokorejcima.

U trenutku kada je Kim Džong Un u teškom zdravstvenom stanju nakon operacije srca, spekuliše se da će upravo njegova 31-godišnja sestra da preuzme ulogu vladarke.

Međutim, eksperti smatraju da kultura maskuliniteta i poštovanja starijih nikada neće dopustiti da zemljom vlada mlađa žena. Petrov ističe da je ona samo osoba od poverenja, i neće moći da bude ništa više od toga.

Ali, Ana Fiflid iz Vašington Posta nije tog mišljenja.

- Kim Jo Džong je jedina iz porodice Kim koja je u stanju da preuzme režim od Kim Džong Una - napisala je.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.