SVI ZNAJU DA JE KENEDI UBIJEN U DALASU 1963. GODINE: Malo ko zna zašto je uopšte bio u tom gradu! (VIDEO)
Ovaj video je snimljen nekoliko blokova dalje od mesta zločina, Foto: Printscreen

espresopedija

SVI ZNAJU DA JE KENEDI UBIJEN U DALASU 1963. GODINE: Malo ko zna zašto je uopšte bio u tom gradu! (VIDEO)

Ipak, retko se pominje jedan podatak – šta je Kenedi tog kobnog 22. novembra uopšte radio u Dalasu?

Objavljeno:

Atentat na Džona Kenedija, 35. predsednika Sjedinjenih Američkih Država se dogodio u petak, 22. novembra 1963. u Dalasu u 12:30h. Iako je reč o jednom od najkontroverznijih događaja u istoriji i omiljenoj temi za raspravu među teoretičarima zavere, malo ljudi zna odakle Kenedi uopšte u Dalasu tog kobnog dana.

Atentat na Kenedija izvršio je Li Harvi Osvald. On je, prema navodima zvanične istrage, ispalio tri hica, od kojih su dva pogodila Kenedija, u vrat i glavu. Zvanično, Kenedi je umro i pre nego što je prebačen u bolnicu. Li Harvi Osvalda je dva dana kasnije u policijskoj stanici ubio Džek Rubi, vlasnik jednog noćnog kluba, povezan sa organizovanim kriminalom.

Iako je nekoliko zvaničnih komisija koje su se bavile događajima neposredno i nakon atentata potvrdilo da je Osvald delovao sam, atentat na Kenedija je i dalje jedna od najrasprostranjenijih teorija zavere na svetu.

Ipak, retko se pominje jedan podatak – šta je Kenedi tog kobnog 22. novembra uopšte radio u Dalasu?

Kenedi se na posetu Dalasu odlučio iz unutrašnjopolitičkih razloga. Bližili su se predsednički izbori 1964. i cilj je bio prikupljanje finansijskih sredstava za kampanju od lokalnih pristalica i sponzora Demokratske stranke.

Drugi razlog posete bio je pokušaj mirenja zavađenih frakcija unutar same stranke – liberala Ralfa Jarboruga i Dona Jarboruga (nisu u bili u srodstvu) i konzervativca Džona Konalija.

Na sve ovo, Kenedi je na izborima 1960. u Teksasu jedva pobedio, a u samom Dalasu je izgubio. Bilo je potrebno poboljšati izborne izglede demokrata u ovoj saveznoj državi i to je bio poslednji razlog zbog koga je Kenedi tog novembrskog dana bio u Ulici Brestova.

Snimak samog atentata i trenutak kada je Harvi Li Osvald ispalio hice načinio je sasvim slučajno krojač Abraham Zapruder. Tih 486 sličica u 26 sekundi filma postalo je slavno i videli su ih milioni ljudi.

Ipak, samo minut ranije, nastao je JOŠ JEDAN SNIMAK!

Snimio ga je Andre Leč, kancelarijski službenik koji je tom prilikom isprobavao svoju novu kameru. Leč je preminuo 1987. godine, a njegov sin Paul, sređujući očevu dokumentaciju, 2013. godine pronašao je kutiju sa jednostavnim natpisom – Kenedi.

Tada je svet prvi put ugledao snimak američkog predsednika samo nekoliko minuta pre kobnog atentata.

Moja porodica je živela u Dalasu u novembru 1963. Otac je 22. novembra odlučio da upotrebi svoju novu kameru kako bi snimio Kenedija. Ovaj video je snimljen nekoliko blokova dalje od mesta zločina dok je predsednik prolazio glavnom ulicom. Kasnije će biti ubijen – rekao je Paul nakon što je snimak postao dostupan javnosti.

Zapis je načinjen u 12:30h odnosno minut pre nego što će doći do atentata! Pogledajte šta je na njemu:

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Istorijski zabavnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.