MIHAJLO JE USRED PANDEMIJE KORONE ODLETEO U NEMAČKU: Sad mu je krivo, napravio je OGROMNU GREŠKU!
Ilustracija, Foto: Profimedia

NEOBIČNO

MIHAJLO JE USRED PANDEMIJE KORONE ODLETEO U NEMAČKU: Sad mu je krivo, napravio je OGROMNU GREŠKU!

Mihail inače studira sociologiju u sibirskom gradu Tomsku

Objavljeno:

Mihajlo, ruski student je odleteo u Njemačku - usprkos pandemiji koronavirusa. I sad živi na frankfurtskom aerodromu, poput Toma Henksa u filmu "Terminal". I ne želi nazad u Rusiju.

On po svaku cenu želi da studira u Berlinu. Ali Mihailu Novosjolovu je zabranjen ulazak u Nemačku, kao jedinom putniku vanrednog leta iz Moskve. I sad taj 23-godišnjak već danima živi u tranzit-zoni frankfurtske zračne luke. Redovnih letova za Rusiju trenutno više nema.

Mladi Rus je na Univerzitetu Humboldt u Berlinu hteo da apsolvira jedan semestar preko studentske razmene. Dana 17. aprila, samo nekoliko dana pre početka semestra, on je stigao u Frankfurt s posebnim letom na kojem je bilo još 133 Rusa – koji stalno žive u Nemačkoj, oni su tim letom ustvari bili evakuisani iz Rusije, piše Deutsche Welle.

Po mišljenju Granične policije u Frankfurtu, Mihail nije uspeo da dokaže „hitan, nužan razlog za ulazak u zemlju". Od 17. marta zbog globalne pandemije koronavirusa u zemljama Evropske unije na snazi je naime zabrana ulaska državljanima trećih zemalja.

Poslednja šansa za semestar u inostranstvu

Mihail inače studira sociologiju u sibirskom gradu Tomsku. Za njega je ovo bila "poslednja šansa za semestar u inostranstvu", kaže on za DW. Nakon studija u Rusiji, koje uskoro namerava da završi, za to će biti prekasno, kaže Mihail. On je već pre mesec dana leteo za Njemačku. I tada mu je u Berlinu bio zabranjen ulazak u zemlju - s obrazloženjem da u Nemačkoj nema prebivalište, kaže ruski student. I dodaje da je već tada imao "garanciju" da će dobiti sobu u jednom studentskom domu. Univerzitetska uprava je, tvrdi, samo čekala na njegov potpis na ugovoru o najmu sobe.

Ali Mihail je morao da se vrati u Moskvu. Skoro mesec dana je proveo u ruskom glavnom gradu. Preko jedne WhattsApp-grupe u kojoj su se dopisivali ljudi koji žive u Nemačkoj, a zbog koronavirusa se "nasukali" u Rusiji, on je saznao za "srećnu priliku", kako kaže, radilo se o mogućnosti da do Frankfurta poleti s jednom čarter letom koji je u Nemačku trebalo da prebaci ljude koji tamo imaju stalno prebivalište. Kupio je kartu i odlučio da još jednom pokuša da se domogne Nemačke.

Pre toga se ipak raspitao u nemačkoj ambasadi, kaže da su mu tamo potvrdili da je njegova nacionalna viza dovoljna za ulazak u Nemačku, tvrdi Mihail. Ali po nemačkom zakonu o ulasku u zemlju na kraju odlučuju granični službenici. Zabranu ulaska u slučaju ruskog studenta Savezna policija je obrazložila time da bi boravak Novosjolova u Nemačkoj "ozbiljno ugrozio temeljni interes i javno zdravstvo" u Nemačkoj.

Život na terminalu

Nakon šoka zbog te vesti Mihail je počeo da se privikava na život u tranzit-zoni. Pomogao mu je i jedan zaposlenik Lufthanse. On je slučajno prošao pored Mihaila i saslušao njegovu priču, kaže student. Tako je preko njega dobio i krevet na rasklapanje. I sad spava u tranzitnoj zoni, a zaposleni na aerodromu ga snabdevaju namirnicama. "Oni me čak pitaju šta volim da jedem i imam li možda neku alergiju", priča Mihail. Dali su mu i markice s kojima se može tuširati u aerodromskim tuš-kabinama. Jedino još nije dobio svoj prtljag.

Mihail većinu vremena provodi u šetnji neobično praznim halama frankfurtskog aerodroma. Ponekad popriča s drugim putnicima koji su na putu u vremenima pandemije. Među njima su bila i tri Bugarina kojima je takođe bio zabranjen ulazak u Nemačku.

Povratak u Rusiju?

Pomoć ruskom mladiću pružaju njegovi prijatelji, ali i članovi WhattsApp-grupe u kojoj je od ruskih povratnika saznao za let prema Frankfurtu. Mnogi ga pitaju kako je, šta radi. I onda im Mihail priča da se nekoliko puta dnevno mora javiti Nemačkoj policiji. Oni su mu oduzeli pasoš i izdali privremeni dokument, takozvani "tranzitni pasoš", priča ruski student.

Mihail sad mora da čeka na let za Moskvu. A trenutno ima jako malo letova. Ne zna koliko će još dugo morati da provede u Frankfurtu. Kaže da nemačke vlasti razmišljaju o tome da ga pošalju avionom koji leti u beloruski glavni grad Minsk. I od tamo bi trebalo da produži prema Moskvi. Ali Mihail se boji tog scenarija: "Nejasno je hoću li tamo morati u karantin i kako ću doći u Rusiju, granice su zatvorene."

Svesni rizik

Mihail još uvek nije pokopao svoje nade da će ostati u Nemačkoj. I dalje preko interneta pokušava da prijavi boravište u Berlinu. On misli da bi to bio dobar argument Nemačkoj policiji da mu ipak dozvoli ostanak u Nemačkoj. Osim toga jedan advokat, kojeg su Mihailu preporučili njegovi poznanici, trenutno ispituje slučaj ruskog studenta.

Mihail kaže da on ne predstavlja nikakvu opasnost za druge ljude. U Moskvi se testirao na koronavirus, rezultat je bio negativan. Spreman je na novi test u Nemačkoj. „Mogu provesti i dve nedelje u karantinu u studentskom domu, ako mi dozvole ulazak u Nemačku." I priznaje da je svesno rizikovao kad se odlučio s drugim letom krenuti u smeru Nemačke. "Nisam znao kad će se opet pružiti prilika. Viza je do tada već mogla da istekne i sad se uopšte ne izdaju nove vize."

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr/DW)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.