ŠTA MISLITE, KOJEM SVETSKOM LIDERU JE NAJVIŠE SKOČIO REJTING U VREME KORONE? Nema šanse da pogodite iz prve
Ovo istraživanje meri rejting lidera pre i tokom krize izazvane virusom korona, Foto: EPA/JEON HEON-KYUN, Ilustracija

upravljanje krizom

ŠTA MISLITE, KOJEM SVETSKOM LIDERU JE NAJVIŠE SKOČIO REJTING U VREME KORONE? Nema šanse da pogodite iz prve

Anketu je sproveo Centar za istraživanje javnih poslova agencije Asošijeted pres, NORC.

Objavljeno:

Najnovija anketa među Amerikancima pokazala je da je rejting predsednika Donalda Trampa oko 42 procenta, otprilike na onom nivou na kojem je poslednjih nekoliko meseci, dakle - i pre izbijanja epidemije covid 19.

Anketu je sproveo Centar za istraživanje javnih poslova agencije Asošijeted pres, NORC.

Tramp, inače, svakoga dana iznosi reagovanje, odnosno mere države na koronavirus.

Istovremeno, Glas Amerike prenosi, pozivajući se na drugo istraživanje, da 46 odsto Amerikanaca odobrava politiku predsednika tokom krize izazvane korona virusom, a 51,5 odsto ne odobrava, što je za pet odsto više "negativnih" nego pre pandemije.

Tramp je po mnogo čemu specifičan lider, pa i po ovom parametru, ako je verovati istraživačima javnog mnjenja, koji, inače, navode da popularnost lidera u vanrednim situacijama raste, jer preuzimaju najviše odgovrnosti.

Upravo to se, na primer, događa u Kanadi.

Popularnost premijera Džastina Trudoa skočila je tokom epidemije covid 19 za oko 20 odsto, i trenutno ima podršku 54 odsto građana, dok je u februaru taj procenat bio 33.

Prema istraživanju agencije Angus Reid, Trudo je tako visoku podršku imao posledni put u junu 2017.

Njegova stranka istovremeno ima podršku 29 odsto Kanađana.

Kad je reč o predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, podataka o istraživanjima njegovog rejtinga u javnosti zasad nema, a njegov portparol Dmitrij Peskov kaže za američku tv mrežu CNBC da šefa ruske države uopššte ne brine da li će mere koje je uveo uticati na njegov rejting, jer mu je, kaže Peskov, borba protiv korona virusa trenutno prioritet.

U Velikoj Britaniji 44 odsto građana smatra da je britanska vlada uglavnom dobro rukovodila kriznom situacijom, dok 30 odsto nije zadovoljno, pokazuju rezultati istraživanja agencije Opinium, koje je objavio britanski Gardijan.

Premijeru Borisu Džonsonu, koji je i sam bio zaražen korona virusom i još se oporavlja, veruje 36 odsto Britanaca, 37 odsto više veruje ministru zdravlja Metu Henkoku, 59 odsto bi svoju sudbinu stavilo u ruke glavnom naučnom savetniku bitanske vlade Krisu Vitiju, a 55 odsto najviše veruje predsedniku SZO dr Adanomu Gebresijusu.

Nema, međutim, komparativnih podataka kad je reč o Džonsonovom rejtingu pre korona krize i sada, mada je pre krize svakako dominantno zavisio od odnosa Britanaca prema Bregzitu i njegovoj politici po tom pitanju.

U Srbiji je istraživanje agencije Ipsos stratedzik marketing pokazalo da je podrška predsedniku Aleksandru Vučiću, kako kaže direktor Srđan Bogosavljević, izrazito skočila u odnosu na period pre uvođenja vanrednog stanja.

Vučić je po indikatoru "u koga imate najviše poverenja" napredovao i 46 odsto ispitanih kaže: "samo njemu i nikom drugom", istakao je direktor Ipsos stratedžik marketinga.

Pozitivna ocena Vučićevog ponašanja je, preneo je Bogosavljević dramatično porasla, na čak 61 odsto, dok je pre epidemije i vanrednog stanja bila na 44 odsto.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.