TRAMP ZAVRNUO SLAVINU, KINEZI ODMAH USKOČILI: Daće ogromnu sumu za finansiranje Svetske zdravstvene organizacije
Ilustracija, Foto: EPA / Martial Trezzini

GRADE REPUTACIJU

TRAMP ZAVRNUO SLAVINU, KINEZI ODMAH USKOČILI: Daće ogromnu sumu za finansiranje Svetske zdravstvene organizacije

Portparol je naveo i da je Kina već uplatila 20 miliona dolara (19 miliona evra) toj instituciji

Objavljeno:

Kina je danas najavila da će dati dodatnih 30 miliona dolara Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) nakon odluke SAD da obustavi finansiranje te organizacije.

- Ovo će biti namenjeno posebno prevenciji i kontroli epidemije korona virusa i podršci razvoja zdravstvenih sistema zemalja u razvoju - izjavio je novinarima portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang. Kako je rekao, podržati SZO u ovom kritičnom trenutku globalne borbe protiv epidemije znači odbranu ideala i principa multilateralizma kao i odbranu statusa i autoriteta Ujedinjenih nacija.

Portparol je naveo i da je Kina već uplatila 20 miliona dolara (19 miliona evra) toj instituciji.

Podsetimo, SAD su početkom sedmice obustavile finansiranje SZO zbog lošeg upravljanja pandemijom. Tramp je izjavio da je naložio svojoj administraciji da obustavi finansiranje Svetske zdravstvene organizacije zbog načina na koji je reagovala na pandemiju koronavirusa, prenosi Glas Amerike. Ovakava odluka naišla je na neodobravanje u zemlji, ali i u Ujedinjenim nacijama.

Odluku Trampa, između ostalih, osudili su predstavnici EU, Nemačke i Kine.

Svetska zdravstvena organizacija navela je da žali zbog američke odluke da prekine njeno finansiranje dodajući da će SZO sa svojim partnerima raditi na tome da nadoknadi taj deficit.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.