KORONA JE MUTIRALA, NAJOPASNIJI OBLIK VIRUSA NA ISTOKU SAD I U EVROPI! Upozorenje naučnika stiže iz Kine
Ilustracija, Foto: EPA / Filippo Venezia

virus je potcenjen

KORONA JE MUTIRALA, NAJOPASNIJI OBLIK VIRUSA NA ISTOKU SAD I U EVROPI! Upozorenje naučnika stiže iz Kine

Ovi sojevi uništavaju ćelije domaćina brže od drugih

Objavljeno:

Kineski naučnici otkrili su da su Evropa i istočna obala Amerike pogođeni sa najagresivnijim sojevima Covid-19, pošto su otkrili na desetine mutacija virusa.

Ovi sojevi uništavaju ćelije domaćina brže od drugih. Sposobnost novog koronavirusa da mutira je ranije bila potcenjena, dokazano je u novom istraživanju tima sa kineskog univerziteta Žejiang, na čelu sa profesorom Li Lanjuanom.

Grupa je pronašla čak 33 mutacije virusa u samo 11 pacijenata sa koronavirusom koje su pregledali u gradu Hangžuu. Istraživači kažu da se 60 posto sojeva koje su otkrili potpuno novo. Otkrili su i da mutacije virusa direktno utiču na njegovu smrtnost. Njihovo istraživanje je otkrilo da bi najagresivniji tip Covid-19 270 puta jači od najslabijeg soja virusa.

- Uprkos samo 11 izolata dobijenih od pacijenta analiziranih u ovoj studiji, primetili smo obilnu mutacijsku raznolikost, uključujući nekoliko osnivačkih mutacija za različite glavna grupe virusa koji sada kruže globalno - navodi se u studiji.

Opterećenje virusom je mera njegove količine u određenom volumenu telesne tečnosti, obično krvnoj plazmi. Naročito pokazuje koliko brzo bi se patogen mogao razmnožavati kroz organizam i uništiti njegove ćelije.

Nažalost, za Evropljane, čini se da je jedan od najagresivnijih sojeva koje su pronašli kineski naučnici sličan onome koji se proširio kontinentom, posebno Italijom i Španijom. Isti soj stigao je iz Evrope u Njujork, koji je od tada postao jedna od najteže pogođenih američkih država.

Izgleda da je američka zapadna obala zaražena drugim, manje smrtonosnim sojem koji je stigao direktno iz Kine. Ipak, to ne znači da oni na Zapadnoj obali imaju manje razloga za zabrinutost, jer čak i slabiji sojevi mogu izazvati ozbiljnu bolest, upozorava tim Univerziteta Žejiang. Napominju da su dva od posmatranih pacijenata, u 30-im i 50-ima, koji su dobili slabiji soj, i dalje pretrpela jake simptome.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.