ONA ĆE ZAMENITI KIM DŽONG UNA: Voli Trampa, nemilosrdna je, inteligentna i vođa jedino njoj veruje!
Objavljivanje političkih izjava u ime Kim Jo Džong podvlači njenu centralnu ulogu u režimu, Foto: AP

severna koreja

ONA ĆE ZAMENITI KIM DŽONG UNA: Voli Trampa, nemilosrdna je, inteligentna i vođa jedino njoj veruje!

Prošlog meseca ona je dala svoju prvu javnu izjavu

Objavljeno:

Kim Jo Džong postaje jedna od prominentnijih figura u politici i režimu Severne Koreje i svog brata, Kim Džong Una. Nju smatraju mozgom operacije iza pažljivo konstruisanog javnog imidža svog brata, a zauzvrat ona uživa potpuno poverenje lidera zemlje, istog onog koji je u stanju da pogubi ujaka zbog navodne veleizdaje.

Dok se svet bori sa pandemijom koronavirusa - a Pjongjang nastavlja da insistira na tome da nije zabeležio nijedan slučaj - nastavlja se uspon Kim Jo Džong.

foto: Reuters

Prošlog meseca ona je dala svoju prvu javnu izjavu, nazvavši Južnu Koreju "uplašenim lavežom pasa", nakon što je Seul protestovao protiv vojne vežbe. A u martu je javno pohvalila Donalda Trampa da je Kimu poslao pismo u kom se nadao održavanju dobrih bilateralnih odnosa ponudivši pomoć u rešavanju pandemije koronavirusa.

Objavljivanje političkih izjava u ime Kim Jo Džong podvlači njenu centralnu ulogu u režimu, kaže Jongšik Bong, istraživač sa Instituta za severnokorejske studije Univerziteta u Seulu.

"Otkrilo se da joj je Kim Džong Un dozvolio da piše tako jezivu izjavu o Južnoj Koreji", rekao je Bong.

"Jasno je da je spreman da dozvoli svojoj sestri da postane njegov alter ego", poručio je.

Prema navodima Gardijana, Kim jebila umešana u uređivanje uspona svog brata kao sledećeg vrhovnog vođe nakon što je Kim Džong-Il doživeo dva moždana udara 2008. godine, ali severnokorejski državni mediji je nisu spomenuli sve do marta 2014. godine, kada je pratila brata tokom izbora za Vrhovnu narodnu skupštinu.

U međunarodnom okruženju, Jo Džong je imala vidljivo prisustvo tokom diplomatskog procesa režima sa Vašingtonom i Seulom. U matičnoj državi, ona je obavljala ulogu glavnog propagandiste čuvajući Kimovu reputaciju kao vođe dinastije koja je Severnom Korejom vladala tri generacije.

"Ima direktan pristup i snažan uticaj na Kim Džong Una", rekao je Leonid Petrov, specijalista iz Severne Koreje i predavač na Međunarodnom fakultetu za menadžment u Sidneju.

"Ona nije povezana sa njegovim čistkama ili vojnim činovima, ali zna sve o njima. Ona je pouzdana politička ličnost koja pomaže Kimu da zadrži pozitivan javni imidž kada ima posla sa strancima ili Južnokorejcima.", piše Gardijan.

U trenutku kada je Kim Džong Un u teškom zdravstvenom stanju nakon operacije srca, spekuliše se da će upravo njegova 31-godišnja sestra da preuzme ulogu vladarke. Međutim, eksperti smatraju da kultura maskuliniteta i poštoanja starijih nikada neće dopustiti da zemljom vlada mlađa žena. Petrov ističe da je ona samo osoba od poverenja, i neće moći da bude ništa više od toga.

Ali, Ana Fiflid iz Vošington Posta nije tog mišljenja.

"Kim Jo Džong je jedina iz porodice Kim koja je u stanju da preuzme režim od Kim Džong Una", napisala je.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.