CELA EVROPA SADA GLEDA U ANGELU MERKEL: Šta znače ove njene reči, kad su je pitali za pomoć Italiji i Španiji?
Merkel je spremna za dogovor oko finansiranja oporavka EU, Foto: EPA/Francios Lenoir

Evropska unija

CELA EVROPA SADA GLEDA U ANGELU MERKEL: Šta znače ove njene reči, kad su je pitali za pomoć Italiji i Španiji?

U okviru priprema sastanka u četvrtak, Merkelova je u ponedeljka imala zajednički telefonski razgovor više lidera EU

Objavljeno:

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je spremnost da se ekonomski oporavak zemalja Evropske unije od posledica pandemije korona virusa finansira preko povećanja budžeta Unije i izdavanjem zajedničkih obveznicama preko Evropske komisije.

Lideri EU u četvrtak treba da na video konferenciji razmatraju užarenu temu dugova, a kako navodi Rojters, kompromis bi mogao da bude nađen tako što bi Evropska komisija sredstva pribavila zaduživanjem na tržištu, a ne bise oslonila samo na sigurnost dugoročnog budžeta EU.

Na pitanje da li podržava predloge da se članicama Unije najteže pogođenim pandemijom, kao što su Italija i Španija, pomogne preko budžeta i izdavanje obveznica, Angela Merkel rekla je na konferenciji za novinare u Berlinu da sporazum o EU dozvoljava takvu mogućnost.

"Želela bih da kažem da Nemačka ne samo da želi da solidarno deluje već će solidarno delovati", rekla je Merkelova, insistirajući, međutim, da to sollidarno delovanje mora da bude u okvriu pravila spoirazuma EU.

U okviru priprema sastanka u četvrtak, Merkelova je u ponedeljka imala zajednički telefonski razgovor više lidera EU - francuskim redsednikom Emanuelom Makronom i premijerima Italije Dzuzepeom Konteom, Španije Pedrom Sančesom i Holandije Markom Ruteom, presednicom EK Ursulom fon der Lajen i predsednikom Saveta EU Šarlom Mišelom, rekao je jedan diplomata EU, navodi Rojters.

Nemačka i Holandija do sada su se najžešće opirale izdavanju zajedničkih obveznica kako bi se rešio problem dugova zemalja najteže pogođenih korona virusom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.