KIM HITNO OPERISAN, ŽIVOT MU JE UGROŽEN? Pojavila se i nagađanja O ČEMU JE REČ!
Kruže glasine o Kimovom zdravstvenom stanju, Foto: EPA/YONHAP

severna koreja

KIM HITNO OPERISAN, ŽIVOT MU JE UGROŽEN? Pojavila se i nagađanja O ČEMU JE REČ!

Glasine su počele kružiti nakon što se Kim nije pojavio na rođendanskom slavlju svog deda Kim Il Sunga

Objavljeno:

Severnokorejski čelnik Kim Džong-Un (36) već neko vreme nije viđen u javnosti, a sada su se pojavile informacije da je u kritičnom stanju zbog komplikacija nastalih nakon kardiovaskularne operacije.

Bela kuća odbila je da komentariše navode CNN, koji je objavio, citirajući jednog američkog zvaničnika, da je Kim u životnoj opasnosti nakon operacije.

Mediji u Severnoj Koreji izvestili su 11. aprila da je Kim sudelovao na sastanku Radničke partije Koreje, a sledećeg dana je obišao jednu kasarnu. Nisu, međutim, naveli kada se to dogodilo.

Kang Min-seok, portparol kancelarije predsednika Južne Koreje, izjavio je da ne može potvrditi spekulacije o Kimovom zdravlju te da se ništa neobično ne događa u Severnoj Koreji.

Prema pisanju Daily NK, veb stranice u Seulu koja prikuplja informacije od informatora iz izolovane države, izvestila je da je Kim podvrgnut kardiovaskularnom hiruškom zahvatu, a sada se uglavnom oporavio. Nije moguće proveriti te navode koji su bazirani na informaciji jedne osobe iz Severne Koreje.

Rojters javlja kako ne veruje da je Kim ozbiljno bolestan, a oni pak citiraju navode Kancelarije za međunarodnu vezu pri kineskoj Komunističkoj partiji.

Glasine su počele kružiti nakon što se Kim nije pojavio na rođendanskom slavlju svog deda Kim Il Sunga, koji je ujedno i najvažniji državni praznik. Viđen je četiri dana pre toga na sastanku Vlade.

Prema navodima drugog američkog zvaničnika, izveštaji u Kimovom zdravlju su verodostojni, ali teško je proceniti koliko je stanje ozbiljno.

Daily NK izveštava da je bila operacija kardiovaskularnog sistema 12. aprila obavljena zbog pušenja, gojaznosti i ubrzanog radnog tempa te da sada prima terapiju u svojoj vili u Hijangsan okrugu.

- Kim Džong-un ima problema sa srcem od prošloga avgusta,ali se stanje pogoršalo nakon učestalih poseta planini Paektu, izvestio je izvor za Daily NK, govoreći o svetoj planini u Severnoj Koreji. U oktobru prošle godine objavljene su fotografije Kim Džong-una kako jaše belog konja kroz polja i šume prekrivene snegom na planini Paektu.

Nakon što mu se stanje poboljšalo, veći deo lekarskog tima vratio se u Pjongjang 19. aprila, a samo nekolicina je ostala da nadzire oporavak, CNN nije mogao putem nezavisnih izvora potvrditi takve informacije.

U svakom slučaju, neki američki i južnokorejski mediji su već počeli i spekulisati o tome tko bi mogao naslediti diktatora. Izbor je, čini se, pao na njegovu sestru Kim Džo-jong.

Južnokorejski izvori za CNN su izjavili da su svesni najnovijih navoda o lošem stanju Kim Džong-una, ali da ih ne mogu potvrditi te da očekuju još informacija.

CNN je u nameri da potvrdi informaciju kontaktirao CIA, Stejt Department, Savet za nacionalnu bezbednost i Kancelariju direktora Nacionalne obaveštajne službe, ali zasad nema odgovora.

Ipak, situacija oko Kimovog zdravlja ostaje nejasna jer je pripkuljanje obaveštajnih podataka iz Severne Koreje strahovito teško, reč je o jednom od najizazovnijih zadataka američke obaveštajne službe.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji List)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.