ISPRAVKA: U koronavirusu se NE NALAZE I ČESTICE HIV, virus nije nastao u laboratoriji u Vuhanu
On je izjavio da je „taj virus izašao iz laboratorije iz Vuhana“, Foto: Printscreen

koronavirus

ISPRAVKA: U koronavirusu se NE NALAZE I ČESTICE HIV, virus nije nastao u laboratoriji u Vuhanu

Virus je prirodnog porekla

Objavljeno: 17:32h

*Napomena: Ovaj članak je ispravljen zbog navođenja nenaučnih tvrdnji francuskog naučnika Lika Montanijea. Izmenjen je deo teksta u kojem se tvrdilo da je koronavirus nastao u laboratoriji, kao i naslov. Tekst je izmenjen na osnovu analize portala Raskrinkavanje.me

Francuski virolog, dobitnik Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu 2008. godine za izolovanje HIV virusa, Lik Montanjije je izjavio da virus korona Kovid-19 nema prirodno poreklo i da je napravljen u laboratoriji.

Ipak, ove tvrdnje su pseudonauka, i naučnici ih oštro osuđuju.

Došli smo do zaključka da je došlo do manipulacije ovim virusom“, rekao je Montanjije u intervjuu za televiziju „Si njuz“.

On je istakao da su „u Kovid-19 dodate i čestice HIV virusa“.

Virus nije prirodnog porekla, to je delo molekularnih biologa. Nije poznato s kojim ciljem je to urađeno. Moj posao je iznošenje činjenica, nikoga ne optužujem, i ne znam ko je to učinio i zašto. Moguće je da su hteli da proizvedu vakcinu protiv HIV virusa“, pretpostavlja nobelovac.

U intervjuu za portal „Pourquoi docteur“, on je izjavio da je „taj virus izašao iz laboratorije iz Vuhana“.

Ipak, ove njegove tvrdnje su PSEUDONAUKA i ošto su osuđene u naučnoj zajednici.

Kako piše portar Raskrinkavanje.me, u pismu objavljenom 19. februara 2020. u medicinskom časopisu Lancet, grupa naučnika dala je izjavu o poreklu novog koronavirusa, koji izaziva bolest COVID-19.

„Zajednički oštro osuđujemo teorije zavere koje sugerišu da COVID-19 nema prirodno poreklo. Naučnici iz više zemalja objavili su analize genoma uzročnika, teškog akutnog respiratornog sindroma koronavirus 2 (SARS-CoV-2), koje dominantno zaključuju kako je ovaj koronavirus nastao u divljini, kao i mnogi drugi patogeni koji nastaju.“

Francuski portal za proveru činjenica 20minutes.fr proverio je tvrdnje profesora Montanjera. Eksperti sa kojima su oni razgovarali na ovu temu tvrde da je izjava Luka Montanjera lažna i bez biološkog pokrića.

„Ne, koronavirusni genom apsolutno ne sadrži HIV sekvencu. Dva objavljena članka, jedan u časopisu Nature, a drugi u Cellu, negirali su mogućnost da je SARS-Cov-2 dizajniran u laboratoriji. Ta izjava nema biološkog smisla i potpuno je netačna.”, rekao je Monsef Benkiran, istraživač francuskog Nacionalnog instituta za naučna istraživanja (CNRS) i direktor Instituta za ljudsku genetiku.

Što se tiče tvrdnje profesora Montanjera da je virus napravljen u laboratoriji u kineskom Vuhanu, 17. aprila se oglasio i kabinet francuskog predsjednika Emanuela Makrona, kako je preneo Rojters:

„Želeli bismo pojasniti da do danas nema niti jednog činjeničnog dokaza koji bi potkrepio informacije koje su nedavno kružile u štampi, a koje uspostavljaju vezu između porijekla COVID-19 i rada laboratorija P4 iz Wuhana, Kina.“

O tvrdnjama profesora Montanjera kritički je pisao je i portal European Scientist.

SARS-CoV-2 je novi virus koji se tek istražuje. Da bismo razumeli zaključke istraživanja potrebno je ogromno prethodno znanje koje nemaju ni novinari ni njihovi čitaoci. U ovom slučaju, čak i prevod članka koji je već uradio ugledni francuski faktčeking portal predstavlja izazov, jer je materija kompleksna i osnovni pojmovi su laicima nepoznati.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.